Târgu-Jiu: Reabilitarea termică a scăzut preţul facturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările efectuate la cele 21 de blocuri din oraşul lui Brâncuşi sunt la un pas de finalizarea. Locatarii au confirmat faptul că, în urma acestei reabilitări, factura la gaze a scăzut cu sume cuprinse între 40 şi 100 de lei pe lună.

Reabilitarea celor 21 de blocuri a început anul trecut şi va fi finalizată la sfârşitul acestei primăveri. Lucrările sunt terminate în proporţie de peste 60 la sută, valoarea totală a proiectului fiind de 6,5 milioane de lei. Proprietarii apartamentelor au plătit în medie câte 1.000 de lei pentru izolarea termică a pereţilor exterior, înlocuirea tâmplăriei, termoizolarea acoperişului şi a planşeului de la subsolul blocului, reparaţia instalaţiilor, placarea soclului cu piatră decorativă şi refacerea trotuarului. „Este un lucru foarte bun, majoritatea locatarilor au fost de acord, mai ales când au văzut că facturile s-au redus cu aproximativ 40-100 de lei pe lună. De exemplu, în cartierul Griviţa, reabilitarea unui apartament cu patru camere i-a costat pe proprietari 1.500 de lei, iar la apartamentele cu două camere, a costat 1. 100 de lei. Preţul a scăzut cu 500 de lei în cazul blocurile mansardate, unde nu a mai fost nevoie de reabilitarea acoperişului“, spune Stelian Cârlan, preşedintele Asociaţiei de Proprietari numărul 11.


Începe şi reabilitarea blocurilor din centru


În ceea ce priveşte cea de-a doua etapă a programului, au fost demarate proiectele pentru aproape alte 100 de blocuri, situate în zona centrală. „Aşteptăm prima parte a documentaţiei, urmând ca după aprobarea indicatorilor tehnico-economici, documentaţiile să fie trimise Ministerului Dezvoltării, cu solicitarea de includere în Programul Naţional Multianual. Primăria a alocat de la bugetul local finanţarea privind contribuţia de 30 la sută, adică 7 milioane de lei“, a precizat şeful Serviciului de Investiţii, Raul Chiriac.


Proprietarii plătesc doar 20 la sută


Conform specialiştilor, în urma reabilitării termice a blocurilor, consumul specific anual trebuie să scadă sub valoarea de 100 de killowaţi pe metru pătrat de arie utilă. Costurile sunt suportate în proporţie de 50 la sută de Guvern şi 30 la sută de Primăria Târgu-Jiu, proprietarii achitând doar 20 la sută din valoarea proiectului.



Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite