Târgu-Jiu: Raul Păsat vrea să devină un Messi al pandurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să jongleze cu mingea la cinci ani şi visează să facă performanţă la Barcelona, unde evoluează idolul său Lionel Messi. Fotbaliştii Generaţiei de Aur l-au  încurajat să-şi urmeze visul.

Cu toate că are numai 11 ani, Raul Păsat gândeşte ca un adult şi încearcă să creeze un echilibru între pasiunea pentru fotbal şi şcoală. Acesta a început de la o vârstă fragedă să facă jonglări cu mingea prin casă, iar ulterior a fost înscris la clubul Pandurii.

Iubesc fotbalul de la patru ani, de pe vremea când eram la grădiniţă. Bunicul meu a practicat acest sport şi i-am călcat pe urme. Din anul 2005 sunt înscris la Pandurii, iar părinţii sunt mândri de mine. Am antrenamente în fiecare zi, în afară de luni şi duminică. M-am obişnuit să mă impart între fotbal şi şcoală, pentru că dimineaţa merg la antrenament, iar apoi la ore. Trebuie să nu dezamăgesc nici la şcoală şi să fiu bun şi la carte“, mărturiseşte micul fotbalist.

După ce îşi face temele, Raul se aşează în faţa televizorului şi nu ratează nicio partidă de fotbal. „Urmăresc toate meciurile şi cred că Oţelul, Timişoara şi Vaslui se bat la titlu. Îmi place Cardoso de la Pandurii. Eu sunt acum fundaş central, dar am fost şi atacant vreo doi ani. Când dau un gol sunt în al nouălea cer şi prind curaj să merg mai departe”, declară târgujianul.

image

De la vârsta de şapte ani a început să simtă gustul victoriei. „Prima dată, echipa noastră a participat la Cupa Gheorghe Ola, la care am ieşit pe locul I, fiind antrenaţi de Mihai Dodoi. De atunci au urmat multe alte competiţii. Am plecat mai departe la Arad şi acolo am luat locul trei. Suntem 18 in lot şi trei pe postul meu, dar am prins meciul tot timpul. Nu trebuie neapărat să ştii să joci cu mingea, ci să te uiţi cu coada ochiului să vezi când să pasezi, când să driblezi, când să alergi la maxim, să studiezi adversarul“, preciează băiatul de 11 ani.

Stă cu ochii pe fotbaliştii din prima ligă


 Acesta a fost în cantonament la Govora, în urmă cu câteva luni, ca să se pregătească  pentru Cupa Hagi Danone. „Sperăm să câştigăm şi să mergem în finală, în Antalya. Am aflat că Zinedine Zidane va acorda Cupa. Am mai fost cu echipa în Franţa, unde am obţinut locul trei. Anul trecut am avut ocazia să-i văd pe Hagi, Gică Popescu şi Adrian Ilie. Au zis să mă ţin de fotbal că am văzut unde au ajuns ei, nu neapărat pentru bani. Vreau să fiu ca Gică Popescu, pentru că el a fost şi căpitan la Barcelona, echipa mea de suflet. Messi îmi place foarte mult, pentru că dribleaza, gândeşte pe teren, are toate calităţile”, mai spune Raul.

Singurul lucru de care se teme este să nu se accidenteze, iar primul pas pe care speră să-l facă este să ajungă la echipa mare a clubului gorjean, iar apoi la Steaua şi să facă performanţă la Barcelona. Deocamdată însă , Raul analizează prestaţia fotbaliştilor şi antrenorilor din liga I. „La Pandurii, antrenorul Grigoraş este foarte bun. Îmi place Steaua şi mă bucur ca l-a luat Gigi Becali pe Cârţu, dar cred că nu mai au nicio şansă să câştige campionatul. Gardoş e favoritul meu”, încheie Raul Păsat.

Ce-i place

„În primul rând să joc fotbal. Îmi place foarte mult să mă plimb prin parcuri. Referindu-mă la mâncare, ador pizza, mai ales cea făcută de mama mea. La şcoală, pot să spun că îmi place matematica. Sunt conştient că trebuie să am rezultate şi la fotbal, dar şi la şcoală. Sunt fanul echipelor Steaua, Pandurii şi Barcelona.“

 Ce nu-i place

„Nu suport să fiu minţit şi nu-mi plac oamenii care înjură. Detest fumătorii şi mă bucur că nu am pe nimeni în familie care să aibă acest viciu. Nu-i agreez nici pe cei care consumă alcool şi droguri. Nu-mi plac violenţa şi nedreptatea şi încerc să mă îndepărtez de oamenii puşi pe ceartă.”

De cât timp joci fotbal?

De şase ani. Un profesor de sport a venit în clasă şi ne-a întrebat dacă vrem să jucăm fotbal, iar eu am fost foarte încântat de această idee. Părinţii au fost de acord şi aşa am ajuns la Clubul Sportiv Pandurii. Domnul Doru Mihuţ este antrenorul nostru, la grupa 1999. Eu joc pe postul de fundaş central. Vreau să fac performanţă şi să ajung ca Gică Popescu, iar la nivel internaţional ca Messi.

Care e următoarea competiţie la care vei participa?

Ne pregătim să ne duelăm pentru Cupa Hagi Danone. Primele partide de fotbal vor fi cu Sadu şi Motru, pe stadionul sintetic de la Târgu-Jiu. Sperăm să câştigăm şi să ne calificăm mai departe. Dacă reuşim să învingem echipele locale, ne vom califica mai departe la Arad, apoi la Constanţa şi apoi în finală, în Antalya.
 

 

 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite