Rânca promovată printr-un concurs de mountain bike

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de ciclişti din toată ţara şi chiar din străinătate sunt aşteptaţi să participe la un concurs de ciclism montan. Printre cei înscrişi până acum se află şi preşedintele unei bănci, medici, avocaţi, dar şi doi englezi.

Prima ediţie a concursului de ciclism montan din zona montană Rânca Trans Alpin Bike Marathon se va desfăşura duminică, 14 august, la competiţie fiind aşteptaţi să participe peste 200 de pasionaţi ai acestui sport. Organizatorii spun că întrecerea de la Rânca va avea loc la cea mai mare altitudine din ţară şi va fi în primele cinci concursuri de acest gen din ţară ca dificultate. Până acum s-au înscris la competiţie 115 concurenţi. Înscrierile se pot face online pe site-ul www.transalpinbike.ro. Primii 75 de concurenţi vor primi o strachină, o cană de lut şi o lingură din lemn realizate special şi personalizate de către un meşter gorjean. „Dorim să promovăm zona Rânca, pentru că, deocamdată, este cunoscută doar ca zonă montană de iarnă, însă, după părerea mea, în perioada de vară sunt mult mai multe posibilităţi, deoarece traseele montane sunt superbe. Zona se pretează foarte bine la ciclism, atât off road, cât şi pe şosea. De când s-a asfaltat dumul, foarte mulţi turişti din toată ţara vin să facă traseul Novaci-Obârşia Lotrului şi retur. Ciclismul montan a luat o mare amploare în ultimii trei ani. Dacă acum trei ani erau maxim două-trei competiţii pe sezon 50-60 de concurenţi, acum fiecare week-end din aprilie şi până în octombrie e ocupat de una sau două competiţii cu peste o sută de concurenţi“, a spus Paul Drăgan, preşedintele Asociaţiei sportive TransAlpin Bike, principalul organizator al concursului.
 
Bicicliştii se vor căţăra până la 2300 de metri

Potrivit organizatorilor, la startul concursului s-au înscris cele mai bune echipe de ciclism din ţară şi printre cei mai valoroşi ciclişti. „În ultimele două săptămâni se vor înscrie cei mai mulţi şi ne aşteptăm ca numărul participanţilor să fie mai mare de 200. Competiţia va avea trei trasee cu dificultăţi diferite: maraton de 55 km cu 2300 metri diferenţă de nivel, clasic de 30 km şi familiy de 10 km şi la care participă un părinte cun un copil de maxim 14 ani. „Startul competiţiei va avea loc la 1600 de metri altitudine, iar traseele vor străbate pădurile de brazi pe coborârea spre Baia de Fier şi vor urma cursul râului Galben, după care vor urma căţărări provocatoare ce vor ajunge la creastă la altitudini de peste 2200 de metri“, a precizat Paul Drăgan.
Costurile legate de organizare se ridică la peste 20.000 de euro, fonduri provenite din sponsorizări şi fonduri proprii ale asociaţiei sportive.

Majoritatea concurenţilor sunt din Bucureşti

70% dintre participanţi sunt din Bucureşti, iar restul provin din Sibiu, Constanţa, Vâlcea, Galaţi, iar din judeţul Gorj s-au înscris doar doi biclicişti, unul dintre aceştia invitându-şi doi prieteni englezi. La sfârşitul concursului, organizatorii au pregătit o petrecere cu tocană de oaie, brânză cu mămăliguţă şi vin rece, dar şi cu muzică susţinuită de cântăreţi de folk.
Potrivit lui Paul Drăgan, ciclismul este practicat, în general, de persoane care au venituri peste medie, pentru că o bicicleta  bună costă peste 1000 de euro. „Printre participanţi se va număra preşedintele unei bănci, avocaţi, medici, un psihiaru foarte cunoscut în Bucureşti“, a adăugat Paul Drăgan.
Sabin Cornoiu, şeful Serviciului de Salvamont Gorj, a spus că acţiunea va promova zona Rânca: „Am avut o experienţă în această primăvară, când a avut loc un concurs asemănător în zona Plaiului Bumbeşti. Am văzut că acţiunile sunt interesant şi că ne pot spijini în acţiunile noastre de promovarea judeţului şi a potenţialului turistic. Acest eveniment va atrage în judeţul nostru mulţi oameni, care sperăm noi că vor pleca de aici ca purtători ai unei imagini cât mai bune despre judeţul nostru. Este prima acţiune de acest gen din zona Rânca“.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite