Târgu-Jiu: Ramona Achim pictează constelaţiile din Univers

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A trecut de la icoane pe lemn la constelaţii şi stele de pe cer. Ramona Achim vrea să aprofundeze tainele picturii astronomice şi să picteze cât mai multe camere de copii cu imagini din poveşti.

Încă de când era la grădiniţă, Ramonei îi plăcea să creeze şi să inventeze diverse jucării. În acelaşi timp, îi plăcea să deseneze diverse obiecte şi nu accepta să doarmă alături de ceilalţi copii, preferând să admire picturile realizate de una dintre educatoare. „Picta scene din poveşti ca Scufiţa Roşie  sau Albă ca Zăpda, pe care le rememorez şi acum. Îmi plăceau foarte mult şi poveştile, pe care bunicul meu mi le citea seara şi pe care la rândul meu le povesteam altor copii de la grădiniţă“, spune Ramona. A început să ia în serios pictura în şcoala generală, când reproducea foarte multe imagini. „Mama mă încuraja foarte mult şi m-a înscris la Clubul Elevilor la vârsta de 12 ani. Mergeam aproape în fieacre zi la club, unde am învăţat tainele picturii icoanelor de la Pompiliu Ciolacu. Am început cu desen, pictură pe pânză, iar apoi icoane pe lemn. Atunci am pictat şi primul meu meu tablou, un peisaj de iarnă, pe care îl am şi acum. Văzând că îmi place foarte mult pictura, am urmat Liceul de Artă. Acolo făceam cu totul altceva, grafică. Mergeam, şi la club, îmi plăcea foarte mult să pictez icoane. Am mers în fiecare an la Concursul de Creaţie Populară din Sibiu, unde veneau copiii talentaţi din toată ţara. Îmi plăcea foarte mult grafica, era dificilă, trebuia să stăpânesc foarte bine desenul“, adaugă Ramona. În acelaşi în timp, cocheta cu designul. După finalizarea liceului, a întrerupt pentru o perioadă pictura, pentru că a avut o dezamăgire, neavând posibilitatea să îşi continue studiile în domeniu.


A pictat Constelaţia Orion


 În urmă cu aproape zece ani, s-a angajat la Centrul Special de Plasament. „Eram educator. A fost o perioadă tulburătoare, pentru că vedeam copiii cu probleme şi îmi părea foarte rău de ei. Le duceam ciocolată şi bomboane, motiv pentru care mă îndrăgeau foarte mult. Pentru a le îndulci şederea în cluburile centrelor, am decis să pictez toţi pereţii acestora cu scene din poveşti. Îmi plăcea foarte mult să organizez serbări, îi învăţam să danseze, îi duceam la colindat. Voiam să le aduc o rază de lumină în suflet, să se bucure de viaţă. Cinci ani mai târziu, am trecut la echipa mobilă, unde merg la copiii cu dizabilităţi acasă, pentru a face recuperare“, mai spune aceasta. În cadrul direcţiei unde lucrează, Ramona se ocupă şi de evaluarea socială. „În urmă cu două luni, mi-am luat inima în dinţi şi am început să pictez pe pânză constelaţii şi galaxii. Îmbin pasiunea mea cu cea a soţului. Nu cunosc pe nimeni care să pictreze astfel de lucruri. Este foarte greu, dar şi provocator, nu vreau să renunţ la această pasiune. Am pictat Constelaţia Orion şi urmează Pleiadele“, încheie Ramona Achim.


Ce planuri de viitor aveţi, în ceea ce priveşte pictura?


Vreau ca în paralel să pictez şi camere de copii, reproducând scene din poveşti. Acest lucru îmi aduce aminte şi de copilărie. Colegele m-au rugat să le pictez camerele copiilor. Vreau să aprofundez pictura astronomică şi să pun bazele unui nou concept.


Cine v-a susţinut pentru a vă urma această pasiune?


Soţul meu m-a susţinut şi m-a inspirat, mai ales că este pasionat de astronomie. Pictez pozele pe catre le realizează el. De la el am învăţat foarte multe din acest domeniu şi îmi place să privesc foarte mult stelele.


Ce-i place


„Îmi plac foarte mult copiii şi mai ales fiul meu, îmi petrec foarte mult timp alătiri de familia mea, care este pe primul loc. Ador să pictez, acum am mai mult timp pentru această pasiune. Îmi place foarte mult să călătoresc, mă îndrept în special către locurile liniştite.“


Ce nu-i place


„Nu suport  situaţiile stresante, de care din păcate mă lovesc zilnic, datorită locului unde lucrez. Nu îmi place să fiu minţită. Nu suport frigul. Nu îmi plac aglomeraţia şi agitaţia, mai ales oraşele aglomerate. Urăsc calamităţile şi nu suport nedreptatea.“


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite