Târgu-Jiu: Purceii crescuţi de puşcăriaşi, plimbaţi de la maternitate la creşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai răsfăţat animal din fermă este însă Doina, o iapă care a împlinit de curând 25 de ani. Dacă porcii obişnuiţi din gospodăriile sătenilor nu se bucură de prea multă atenţie din partea stăpânilor, animalele crescute de puşcăriaşi sunt tratate regeşte.

Cei aproximativ 200 de porci de la Penitenciarul Târgu-Jiu sunt crescuţi ca la carte. În luna a patra de gestaţie, fiecare scroafă este mutată la maternitatea din interiorul fermei de la marginea oraşului. Din momentul în care vin pe lume sunt declaraţi sugari, iar până să ajungă la maturitate, animalele trec dintr-un compartiment în altul. „În luna a patra, scroafa este mutată la maternitate. După ce fată, rămâne acolo până când  sugarii ajung la 20 de kilograme, iar apoi sunt duşi la compartimentul de creşă, unde stau până fac 40 de kilograme. Apoi urmează compartimentul pentru porcul gras, care va fi ţinut până la sacrificare. Avem medic veterinar care are grijă de sănătatea lor”, declară comisarul Ion Popescu, directorul adjunct al Penitenciarului.

image

Concentratele pentru porci sunt cumpărate din comerţ, iar sacrificarea suinelor se face în abatoare speciale, la Drăguţeşti. Ionel Sebastian este cel care are grijă de porcii de la creşă, însă numai unul i-a intrat la inimă.

image

90 de porci am în grijă, aici, la creşă. Am un porc mai roşcovan, care e mai deosebit decât ceilalţi. Are botul turtit şi arată ca un câine boxer. Mi-e drag de el că e mai deosebit”, spune Ionel.

Doina, răsfăţata deţinuţilor

Este ascultătoare, nu are pretenţii la mâncare, a împlinit 25 de ani şi merge des la muncile  câmpului. Iapa pe care toţi o strigă Doina este zilnic pusă la căruţă şi cară recoltele de pe câmp.

image

Mănâncă iarbă şi e foarte ascultătoare. E singura iapă din fermă şi o s-o ţinem aici până moare. Ea e Doina a noastră”, spune Florin Ionuţ, un deţinut din Craiova, care mai are de stat după gratii doar două luni. Acesta a fost încarcerat în regim deschis pentru vătămare corporală. Tânărul de 23 de ani s-a ocupat de toate legumele din solarul din interiorul fermei, iar acum se pregăteşte să strângă recolta, care va ajunge direct la micul dejun al colegilor săi din Penitenciar.

Salarii şi pedepse reduse la fermă

Toţi cei 31 de deţinuţi care lucrează la ferma intitulată „Gospodăria Agro-Zootehnică” sunt răsplătiţi pe măsura efirturilui depus. Pe lângă faptul că sunt cazaţi în camerele din interiorul fermei şi nu sunt încătuşaţi, puşcăriaşii încarceraţi în regim deschis, pentru infracţiuni minore, primesc două milioane de lei şi îşi reduc şi din zilele de pedeapsă, cu şapte zile la fiecare lună lucrată.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite