Târgu-Jiu: PORTRET/ Pune metafore în versuri şi desene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a pus întreaga existenţă sub semnul artelor, iar în volumul de debut pe l-a lansat  de curând se împletesc cele două mari pasiuni ale sale, literatura şi pictura.

„Contextul desprinderii de haos“ este tiltul volumului de poezii care a fost lansat în cadrul Zilelor Culturii Scrise în Gorj. Cartea reprezintă debutul editorial al scriitorului Viorel Surdoiu. În volum se găsesc în jur de o sută de poezii cu temă filosofică. „Cartea s-a născut cu greutate, mai ales din motive financiare. Cele aproximativ o sută de poezii sunt rodul a mai multor ani de aplecare lirică şi am considerat că era necesar să mă desprind de o anumită etapă pentru a putea continua această aventură în domeniul literar şi a da posibilitatea apariţiei şi altor volume. În general, poeziile au o tematică filosofică şi au un fond meditativ în care se regăseşte raportarea mea la lume, natură şi credinţă“, ne explică scriitorul.  Ilustraţia cărţii şi proiectul coperţilor îi aparţine tot lui Viorel Sudoiu: „Sunt lucrări de grafică care abordează genul abstract, din ele reieşind, într-un fel, aceeaşi metaforă lirică“, ne spune Viorel Surdoiu.

Doreşte să realizeze o expoziţie de pictură

Viorel Surdoiu este pasionat de pictură şi a realizat până acum 50 de lucrări grafice. „Pentru că iubesc şi desenul,doresc cât mai curând să realizez şi o expoziţie cu lucrările pe care le-am făcut de-a lungul timpului. Sper să am posibilitatea de a le prezenta publicului doritor într-o expoziţie. Deocamdată, ele vor fi expuse într-o video prezentare odată cu lansarea cărţii“. Poetul a vrut, iniţial, să urmeze liceul de arte plastice, dar a renunţat şi a urmat un liceu tehnic. „Iniţial, mă pregătisem să intru la Liceul de Arte Plastice Craiova, dar am renunţat în urma unor probleme personale. Am terminat Liceul la Colegiul Tehnic «Henri Coandă». Am terminat specializarea de lăcătuş prin aschiere. A fost o întâmplare faptul că am ajuns să fiu pasionat de literatură“, ne spune scriitorul.

A fost unul dintre fondatorii Cenaclului «Altfel»

Primele încercări literare s-au produs în cadrul unui cenaclu literar. „Apropierea de literatură am realizat-o încă din primii ani de liceu, având posibilitatea pe atunci să particip la întâlniri cu scriitorii valoroşi din ţară şi, mai apoi, să fac parte din Cenaclul «Columna» reuşind să cunosc cu acea ocazie scriitori şi oameni de cultură gorjeni. Pe atunci, preşedintele cenaclului era maestru Titu Rădoi. Primul contact mai direct cu lumea literară a fost făcut în acest cenaclu şi îmi aduc aminte cu emoţie când am citit propriile creaţii în faţa unor scriitori consacraţi“, îşi aminteşte scriitorul.
Viorel Surdoiu a fost unul dintre fondatorii Cenaclului Altfel. „Împreună cu alţi prieteni, am, reuşit să fondăm un alt cenaclu în care erau prezenţi foarte mulţi tineri care îndrăgeau, pe lângă literatură, şi domeniul SF. Ca rezultat al activităţii în acest cenaclu, a fost editată doar un număr din revista Kripton şi trei numere din revista Altfel. Din păcate, mulţi dintre membrii cenaclului au plecat la studii în altă parte şi acesta s-a desfiinţat“, rememorează Viorel Surdoiu.

PROFIL

Născut. 27 noiembrie 1964, la Târgu-Jiu.
Studii. Facultatea de Filozofie şi Jurnalistică Bucureşti.
Experienţă. Cochetează cu literatura din liceu.
Familie. Căsătorit, un fiu.

Ce-i place
Ador să pictez de la grafică până la picturi ulei. În special, îmi place să pictez peisaje, pentru că sunt îndrăgostit de natură. Iubesc sportul, îndeosebi fotbalul. Îmi plac călătoriile. Încă de la începutul anilor 90, am făcut parte dintr-un grup de montagnard şi am reuşit să parcurg majoritatea munţilor importanţi.

Ce nu-i place
Nu suport politica aşa cum se face acum şi alterarea spiritului naţional. Nu îmi place minciuna, arivismul, îngâmfarea şi îndepărtarea de valorile morale.

Întrebări şi răspunsuri

Aveţi un model în literatură?
Un model pentru mine a fost Nichita Stănescu şi întreaga lui creaţie literară. M-a atras modul nou de exprimare a versurilor şi calitatea genială de a descoperi metafora şi în cuvinte aparent comune.

Activitatea pe care o desfăşuraţi la Centrul Judeţean de Creaţie vă ajută în descoperirea de noi posibilităţi artistice?
Lucrez în cadrul Centrului de Creaţie ca inspector de specialitate în domeniul culturii scris,e şi faptul că particip la proiecte importante pentru cultura gorjeană înclinate către conservarea şi promovarea tradiţiilor artei populare, reuşesc să cunosc oameni şi locuri, astfel de întâlniri stimulându-mă în activitatea literară şi publicistică.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite