Târgu-Jiu: Asistenţi în lanţuri pentru bolnavii de TBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariaţii Sanatoriului Dobriţa au anunţat că sunt nevoiţi să trimită bolnavii de tuberculoză acasă, iar reprezentanţii CAS au stat liniştiţi la birou. Asistenţii medicali au precizat, în cadrul protestului, că vor fi obligaţi să pună pacienţii cu o boală contagioasă pe lista de aşteptare.

„Noi pe liste de aşteptare, voi pe liste de votare“ sau „Vrem să muncim“, asta au scandat cei aproximativ o sută de salariaţi ai Spitalului de Pneumoftiziologie de la Dobriţa, care au protestat astăzi în faţa Casei de Asigurări de Sănătate Gorj. Nu din cauza salariilor mici, ci din cauza faptului că li s-a impus ca în acest an să nu interneze decât 540 de bolnavi de TBC, faţă de 1614 cum era prevăzut în anii trecuţi. Acest lucru ar însemna ca, în premieră în România, bolnavii diagnosticaţi cu această boală contagioasă să fie puşi pe lista de aşteptare şi să transmită virusul mai departe.

image

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Gorjul este fruntaş în ceea ce priveşte numărul celor diagnosticaţi cu TBC. Din cele 540 de internări au mai rămas doar 114 pentru următoarele şapte luni. „Membrii sindicatului nostru au protestat în faţa sediului CAS împotriva modului prin care spitalului nostru i-a fost impus contractul pentru furnizare de servicii medicale în acest an, fapt care va duce la imposibilitatea acordării asistenţei medicale bolnavilor de TBC şi bolnavilor multi drog rezistent, începând cu data de 1 iulie. Astfel, în condiţiile în care media anuală a internărilor cazurilor de TBC a fost, în ultimii cinci ani, de 1614 cazuri, în acest an s-a impus contractarea unui număr de 540 de cazuri, din care au fost internaţi deja 426 de bolnavi TBC, rămânând pentru următoarele şapte luni un număr de 114 internări. Acestea vor fi ocupate într-o lună, nu în şapte luni“,declară Ion Măruţă, liderul de sindicat al angajaţilor de la Dobriţa.

„Nu mai putem să internăm bolnavii de tuberculoză“

Asistenţii medicali spun că li s-a comunicat faptul că, dacă vor depăşi numărul de internări stabilit prin contractul de furnizare a servicii medicale, vor plăti şi vor face acest pas pe propria răspundere. „Ni se limitează dreptul de a interna bolnavii de tuberculoză şi vorbim despre o boală contagioasă. Pacienţii ar trebui să stea izolaţi, nu să fie trimişi în mijlocul familuiei“, a declarat Mihaela Sima, asistent medical.

Reprezentanţii CAS, uimiţi  de protest

Deşi fluierăturile protestatarilor se auzeau din stradă, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Gorj s-au comportat de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Nu ştim ce se întâmplă şi nu ştim nimic de această grevă. Nu cunoaştem motivul. S-a semnat contractul cu Spitalul Dobriţa, iar bugetul e mai mic decât anul trecut. Să vină liderul să vorbim“, declară Elena Cojocaru, director al CAS Gorj.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite