Târgu-Jiu: Profesorii condamnaţi pentru luare de mită, nestingheriţi la catedră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Mircea Niţu, unul dintre dascălii condamnaţi
Foto: Mircea Niţu, unul dintre dascălii condamnaţi

Doi dascăli gorjeni, care au fost condamnaţi la închisoare în urmă cu două săptămâni, pentru luare de mită, se află încă la catedră.

Mircea Niţu, în vârstă de 53 de ani, profesor de discipline tehnice la Grupul Şcolar Industrial din Rovinari, şi Alin Constantin Rovenţa, de 36 de ani, profesor de matematică la Grupul Şcolar din Bâlteni, condamnaţi pentru luare de mită, au venit, ieri, la cursuri şi s-au prezentat nestingheriţi în faţa elevilor. Primul a fost condamnat de către Tribunalul Gorj la o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare, iar cel de-al doilea la un an şi nouă luni, ambele sancţiuni fiind cu suspendarea executării pedepsei. Aceştia au fost acuzaţi de 13 elevi că şi-au mărit veniturile timp de doi ani din banii celor slabi la învăţătură, dornici să termine liceul. Elevii au spus că cei doi dascăli  le-au cerut, în cursul anilor şcolari 2006-2007 şi 2007-2008, bani, ţigări, băuturi alcoolice, cartele telefonice sau motorină. Mircea Niţu a avut, ieri, cursuri la şcoala din Rovinari până la 13.30. Acesta susţine că dosarul său este fabricat şi că nu există probe pentru condamnarea sa: „Au depus plângeri la poliţie 13 persoane care îşi pierduseră calitatea de elevi, pentru că se aflau în clasa a XII-a şi anul şcolar se încheiase. Singurele probe din acest dosar constă doar în declaraţiile acestora, care au fost dictate de altcineva. Nu a fost organizat un flagrant. I-am lăsat corigenţi pe zece dintre ei. Nu am primit nicio decizie, dar o voi face contestaţie“. Mircea Niţu este profesor de 20 de ani la Grupul Şcolar Industrial din Rovinari.

Şi profesorul Alin Constantin Rovenţa a fost ieri la ore. El s-a transferat, la începutul anului şcolar, la Grupul Industrial din Bâlteni. Profesorul Rovenţa a refuzat însă să comenteze decizia dată de instanţa de judecată: „Nu comentez nimic. Nu aveţi voie să publicaţi ceva fără acordul meu. Dosarul acela este o înscenare“.

Băuturi, bani şi ţigări pentru a promova examenele

Potrivit plângerilor făcute de elevi, cei doi profesori le-au cerut bani şi diverse produse pentru a-i promova examenul de corigenţă şi pe cel de bacalaureat. În rechizitoriu se precizează că ambrii profesori îi ameninţau pe elevi şi îi lăsat corigenţi pentru a obţine foloase materiale de pe urma lor. Cei doi au au primit sticle cu băuturi alcoolice, ţigări, cartele telefonice de cinci euro, sticle cu vin, motorină şi bani. Pentru o corigenţă se cerea 30 de lei, iar promovarea uui examen de bacalaurea costa 100 de euro.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite