Târgu-Jiu: Preşedintele Federaţiei Sindicale Energetica, informator al Securităţii, conform unei note a CNSAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Scrădeanu Pisc a colaborat cu fosta Securitate timp de şapte ani, conform unei note de constatare a Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS). Liderul sindical neagă că ar fi dat vreodată note informative şi va constesta documentul

Într-o notă de constatare emisă de CNSAS se arată faptul că Ion Scrădeanu Pisc, preşedintele Federaţiei Energetica din cadrul Blocului Naţional Sindical, a fost informator al fostei Securităţii. În document sunt menţionate 26 de note informatice date de Pisc, sub numele conspirativ de Dragnea. Conform notei CNSAS, liderul sindical a fost un colaborator al Securităţii timp de şapte ani, între anii 1982 şi 1989. Pisc a fost racolat în data de 9 februarie 1982, când lucra ca lăcătuş-mecanic la GSMC Vulcan Bucureşti, şantier 7 Craiova, punct de lucru IE Rovinari. Acesta era informator pe probleme de antiterorism, însă din notele informative reiese că a dat explicaţii şi despre persoanele care făceau bişniţă, intenţionau să părăsească ţara, ascultau posture de radio ostile regimului comunist sau aparţineau unor culte religioase. Nota de constatare a fost trimisă la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia contencios-administrativ şi fiscal, în vederea stabilirii calităţii de colaborator al fostei Securităţi. Federaţia condusă de Ion Scrădeanu Pisc reprezintă interesele angajaţilor din sistemul energetic din România. Acesta locuieşte în Târgu-Jiu şi a lucrat în cadrul Termocentralei Rovinari.

Pisc vrea să conteste documentul CNSAS

Ion Scrădeanu Pisc a negat că ar fi fost informator al Securităţii şi a spus că va contesta nota CNSAS: „Îmi vine să râd. Aşa ceva nu am făcut în viaţa mea. Ar fi chiar culmea să nu contest. Nu am ştiut nimic de acest document şi că s-a cerut verificarea mea. Aşa ceva nu am făcut de când mă ştiu. Singura chestie a fost 1989, când am fost anchetat de Parchetul Militar Craiova şi de securistul unităţii pentru instigare la grevă. Am fost dus cu mandat de aducere şi am dat 82 de declaraţii la Parchetul Militar. Dacă nu venea Revoluţia, intram la puşcărie. Păi dacă eram informator, mă mai lua cineva la întrebări?". Totuşi, Ion Pisc Scrădeanu a recunoscut că în anul 1982 era angajat al GSMC Vulcan Bucureşti. Ion Pisc a fost şef de echipă la Termocentrala Rovinari, la brigada reparaţii mori. După Revoluţie a intrat în organizaţia sindicală şi a reuşit să ajungă în funcţia de preşedinte al sindicatului din termocentrală. Ulterior, acesta a fost cooptat în conducerea Federaţiei Energetica.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite