Pregăteşte campioni la karate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simion Băluţă este antrenorul care a pus anul trecut bazele Clubului Gilortul, din Târgu-Cărbuneşti. Printre tinerii care au deprins tainele artelor marţiale este şi Florin Bastorin, de 14 ani, care a obţinut titlul de campion mondial în Belgia.

A fost suficient ca autorităţile din Târgu-Cărbuneşti să înfiinţeze anul trecut, în februarie,  Clubul de Karate Gilortul pentru ca prichindeii din localitate, unii chiar la vârsta de 5 ani, să descopere pasiunea pentru acest sport. La antrenamentele senseiului Simion Băluţă (47 de ani), vicepreşedintele Federaţiei Române de Karate „Nipon Budo“ din Alba-Iulia, care deţine 6 Dan, participă, de două ori pe săptămână, oameni cu vârste cuprinse între 5 şi 40 de ani, atât din oraş, cât şi din comunele apropiate. Cu toţii visează la centura neagră, însă deocamdată numai unul singur se poate mândri cu această performanţă.

„Pe perioada vacanţei vin 25-30 de persoane la antrenamentele care se desfăşoară în sala de sport a liceului din localitate, însă când începe şcoala sunt mult mai mulţi. Se începe cu centura albă, apoi galbenă, portocalie, verde, albastră, aici sunt două grade, trei trepte de maro şi după ultima treaptă mai stau un an, iar apoi sunt examinaţi pentru centura neagră, programul fiind tot mai complex.Centura neagră o deţine la Târgu-Cărbuneşti numai Florin Bastorin, un tânăr de 14 ani, care practică acest sport de şase ani şi a fost în anul 2009 campion mondial la categoria 10-12 ani, la Campionatul Mondial de Karate IMAF, care s-a desfăşurat în localitatea Antwerp din Belgia. Îl avem şi pe Narcis Dogaru care face karate de şapte ani şi deţine doi Dan. Apoi urmează fiica domnului primar, Gabriela Mazilu, care deţine centura albastră la 15 ani”, mărturiseşte Simion Băluţă, în vârstă de 47 de ani.

Pe lângă Clubul Gilortul, antrenorul din Alba-Iulia, se ocupă şi de alte două cluburi, unul la Ţicleni şi celălalt la Bâlteni, intenţionând chiar să deschidă o secţie şi la Târgu-Jiu. A devenit antrenor în anul 1992, când a absolvit Colegiul de Antrenori la Bucureşti, iar până atunci a fost instructor. În prezent, acesta este şi preşedintele Comisiei de Arbitraj, dar şi arbitru  internaţional la campionatele europene şi mondiale de karate International Martial Arts Federation (IMAF). La Campionatul European din provincia italiană Padua, care se va desfăşura în perioada 4-6 iulie, dintre toţi cărbuneştenii, numai Florin Bastorin va participa, iar la fete va miza pe Gabriela Mazilu. „Este foarte greu să ajungi pe primul loc şi să te menţii acolo”, încheie sensei Simion Băluţă. Clubul Gilortul este afiliat Federaţiei Române de Karate „Nipon Budo“ din Alba-Iulia.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite