Târgu-Jiu: Profesor de fizică, pasionat de sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este profesor de fizică şi predă această materie de mai bine de patru decenii. Ion Săvescu se mândreşte cu rezultatele obţinute de elevii săi la olimpiadele naţionale, iar în timpul liber joacă tenis de câmp.

Niciodată nu a regretat alegerea profesiei de dascăl şi consideră că Şcoala Generală Alexandru Ştefulescu, unde lucrează de exact 20 de ani, nu este o corabie, ci o navă de croazieră selectă, puternic ancorată în învăţământul gorjean. Ion Săvescu se poate mândri, an de an, cu rezultatele excepţionale obţinute de elevii pe care îi are la clasă. Deşi cu toţii îl ştiu ca pe un dascăl exigent, riguros, cu pretenţii ridicate, acesta pune suflet în tot ceea ce face şi declară cu sinceritate că îşi iubeşte în egală măsură toţi copiii pe care îi instruieşte. „Este normal să mă mândresc cu rezultatele elevilor, fiind o şcoală de moţ a Gorjului. Numele elevilor aflaţi pe podium apare în culegerile de probleme. Din păcate, anul acesta părăsesc unitatea de învăţământ, pentru că voi face un schimb de catedre cu nora mea şi mă duc la Novaci, dar sunt fericit că în locul meu va veni tot un profesor de fizică, din familia mea. Voi păstra legătura cu copiii“, declară profesorul de fizică.

Dascăl de-o viaţă

Primii ani de predare au fost la Şcoala Generală Târgu-Logreşti, acolo unde a întâlnit şi marea dragoste, care i-a devenit la scurt timp soţie. „Începutul carierei profesionale îl fixez într-un 1 septembrie 1968, la Şcoala Generală Târgu-Logreşti, unde am profesat 17 ani. În anul şcolar 1984-1985 am funcţionat detaşat la Liceul Tudor Arghezi, din Târgu-Cărbuneşti, liceul în care am fost şi elev. În 1985, m-am transferat la Liceul Rovinari, unde am funcţionat cinci ani, până în 1990. De atunci, timp de 20 de ani, am funcţionat ca profesor la Şcoala Generală Alexandru Ştefulescu, unde am îndeplinit şi funcţia de director adjunct, timp de 13 ani şi jumătate, perioadă în care cea mai mare realizare o consider «Programul de reabilitare» cu Banca Mondială, prin care s-au pus bazele actuale ale şcolii“, mărturişeşte Ion Săvescu.

Reţeta „Săvescu“, cheia succesului

Profesorul de fizică nu se mândreşte doar cu rezultatele obţinute de copiii de la clasele sale, ci şi cu foştii elevi, care au reuşit să se remarce şi la olimpiadele de la liceu. „Am 13 foşti elevi, în clasele liceale din unităţi de învăţământ de prestigiu, care au reprezentat Gorjul la fazele naţionale. Aş vrea să le mulţumesc tuturor învăţătorilor care mi-au predat la cheie elevi de calitate excepţională, ulterior pregătiţi după reţeta «Săvescu» şi care au obţinut performanţe la finala pe ţară“, mărturiseşte Ion Săvescu. Acesta se consideră un om împlinit, însă îşi mai doreşte un singur lucru. „Ca unul care pot să spun că am văzut lumea, cu repere precum Beijing, Paris, Viena, Berlin, Frankfurt, Dresda, Budapesta, în fiecare vară Austria, pur şi simplu nu-mi doresc nimic în plus, poate doar mai mulţi nepoţi pentru că sunt superbi şi mă simt în preajma lor tot mai tânăr“, încheie dascălul de la Şcoala Generală Alexandru Ştefulescu. Acesta consideră că este un norocos al destinului, care apreciază, fără refuzuri, tot ce are.

Ce-i place:
Pe linie profesională, îmi plac super-elevii dotaţi, dar sunt dascăl şi pentru al 30-lea elev. Eu nu las corigenţi, poate decât unul la patru sau cinci ani de zile şi îmi iubesc toţi elevii. Sunt mândru cu rezultatele obţinute de ei. În 20 de ani de activitate la această şcoală, am avut 49 de elevi care au obţinut locul I, II, III şi menţiuni la fazele judeţene şi naţionale ale olimpiadelor de la fizică”.

Ce nu-i place:
„Nu pot tolera oamenii ascunşi, îi prefer pe aceia care îmi spun verde-n faţă ce au de zis în toate problemele profesionale sau sociale şi în orice tip de comunicare. Nu sunt de acord cu modul de acordare a salariilor de merit şi consider că fişa este făcută de oameni neperformanţi, întrucât nu se ia în calcul rezultatul tuturor elevilor care participă la olimipiade. Nu suport să fiu acuzat pe nedrept”.

Întrebări şi răspunsuri:

Sunteţi dascăl de 42 de ani. Se resimte acum o diferenţă faţă de perioada de la începutul carierei?

Pentru mine cea mai acută schimbare pe care am resimţit-o astăzi ca dascăl este „orizontul“ extrem de larg al elevilor actuali datorită acestui formidabil internet. Marile defecte ale învăţământului românesc sunt, după părerea mea, programa, manualele prea stufoase şi cu grad de dificultate ridicat şi abordarea.

Care sunt pasiunile dumneavoastră?

Îmi place sportul foarte mult. Pentru că ador spectacolul sportiv, am acasă o cameră specială, dotată cu toată aparatura necesară pentru vizionarea spectacolului sportiv de calitate. Am fost de şase ori campion judeţean la tenis de masă, dar asta se întâmpla între anii 1972 şi 1984. Am jucat şi joc şi la 63 de ani tenis de câmp, iar dacă e să mă refer la fotbal pot să spun că sunt suporterul echipei Pandurii.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite