Portret / Video/ Bagă mingea în coş pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Vlad este o speranţă a baschetului românesc
Adrian Vlad este o speranţă a baschetului românesc

Vicecampion pe ţară şi deţinător al titlului de cel mai bun marcator la numai 12 ani, a fost cooptat în echipa naţională de juniori şi visează ca, într-o zi, să joace baschet în NBA.

Primul rezultat important pe care l-a obţinut ca baschetbalist a fost în vara lui 2009, iar anul acesta a reuşit să dea lovitura, devenind vicecampion naţional cu echipa şi fiind premiat şi pentru performanţele individuale.

Ales în echipa de aur la campionatul naţional

La Braşov, la Campionatul Naţional Under 13 de anul trecut, echipa mea s-a clasat pe locul IV, pierzând finala mică, în faţa celor din Brăila. La această competiţie s-au înscris 60 de echipe din toată ţara, iar 12 dintre ele s-au calificat la turneul final. În vara acestui an, am participat la Campionatul Naţional de Minibaschet de la Braşov, reuşind să ne calificăm în finală, unde am fost învinşi de echipa din Cluj, la o diferenţă de cinci puncte. La acest turneu am primit titlul de cel mai de perspectivă jucător, cel mai bun marcator, am fost ales în echipa de aur a turneului şi în echipa de juniori a României“, povesteşte Adrian, care va lua parte, luna viitoare, la un turneu internaţional, care se va desfăşura în Bucureşti.
La doar 12 ani, tânărul sportiv are o înălţime de 1,73 metri şi poate juca pe orice post în echipă, fiind în principal coordonator sau extremă. Adrian povesteşte că a ajuns să joace baschet încurajat de părinţi, care doreau să-l vadă practicând un sport, ca să ştie că duce o viaţă sănătoasă. S-a înscris mai întâi la karate, însă a renunţat după un an, trecând la dansuri sportive. „În cele din urmă, un prieten m-a chemat la antrenamentele de baschet, el fiind înscris la CSS Târgu-Jiu. La început a fost o joacă. Mi-a plăcut foarte mult şi m-am înscris şi eu. Tata m-a încurajat şi m-a pregătit să fac pasul de la un simplu hobby la sportul de performanţă. El s-a ocupat mult de pregătirea mea individuală şi mi-a confecţionat diverse accesorii de care aveam nevoie pentru antrenament“, spune elevul de clasa a VI-a.

Garajul, ideal pentru antrenamente pe ploaie

Tânărul sportiv joacă, în prezent, pentru trei echipe şi a înfruntat de multe ori, pe terenul de baschet, adversari mai mari. Este pregătit de Gabriel Bekes, iar în ultimul an s-a antrenat şi cu Laurenţiu Răuţ. „Fac parte din trei echipe: Under 13, Under 14 şi Under 15. Joc împotriva unor baschetbalişti mai mari decât mine cu doi - trei ani, dar nu mi se pare dificil“, mărturiseşte el. Hotărât să facă performanţă în acest sport, se pregăteşte mult şi acasă. „Individual, fac exerciţii de detentă şi de mânuire a mingii, exersez aruncările. Când plouă, mă antrenez în garaj“, explică Adrian. Idolul său este Michael Jordan, iar dintre baschetbaliştii în activitate îi apreciază pe Lebron James, Kobe Bryant şi Dwyne Wade.

Profil
Născut. 22 aprilie 1998, Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj.
Studii. Elev în clasa a VI-a la Şcoala Generală Constantin Săvoiu, Târgu-Jiu.
Experienţă. Joacă baschet din clasa a II-a.

ce-i place
„Apreciez muzica rap şi îi admir pe baschetbaliştii de culoare. Îmi place limba engleză, mai ales că vreau să călătoresc mult şi îmi doresc să ajung în Statele Unite ale Americii“.

ce nu-i place
„Nu agreez, la meciuri, publicul ostil şi arbitrii care dezavantajează echipa pentru care joc. Nu-mi plac disensiunile între oameni, în general, şi dintre colegii de echipă, în special“.

Întrebări şi răspunsuri

Cât timp dedici zilnic baschetului?
Patru ore, dacă pun în calcul vizionarea de meciuri şi studierea tacticilor de joc. Nu cred că aş putea să trăiesc fără baschet. Pentru mine a devenit deja un mod de exprimare. Acest sport este din ce în ce mai apreciat şi în Târgu-Jiu.

Care este cea mai mare dorinţă a ta?
Să ajung să joc în NBA. Pentru început, vreau să obţin, ca jucător de baschet, o bursă la un liceu american. În mod normal, la nivel naţional se acordă doar două astfel de burse în fiecare an.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite