Târgu-Jiu: Portret/ Pictează chipuri în nuanţe egiptene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A învăţat de una singură să picteze şi a ajuns să aibă propriile sale expoziţii de lucrări de artă.

Expoziţia Izabelei Popescu poate fi vizionată şi acum la Biblioteca Judeţeană «Christian Tell» din Târgu-Jiu. Este intitulată «Varietatea în arta figurativă» şi prezintă o serie de portrete cu influenţe din India, Egipt şi cultura românească, după cum ne spune autoarea lucrărilor. Izabela Popescu a mai avut în timpul liceului şi alte expoziţii cu diferite ocazii la Casa de Cultură din Novaci. Este studentă în primul an la Facultatea de Drept din Târgu-Jiu, dar visul ei este să studieze arta şi să devină o pictoriţă profesionistă. „Mi-am dorit foarte mult să studiez la un liceu de specialitate , dar am zis că acum trebuie să urmez ceva mai serios şi, cu timpul, să mă dedic şi pasiunii mele, pictura. Recunosc că nu mă reprezintă facultatea pe care urmez şi sper că în viitor voi face ceea ce îmi place. Mă gândesc să urmez o facultate în domeniul picturii, pentru că am un talent pe care mi l-am şlefuit singură. Merg la bibliotecă să iau cărţi de drept şi plec cu lucrări de pictură. Părinţii mi-au spus că pictura nu este ceva de viitor şi că nu îmi pot câştiga existenţa din această pasiune, motiv pentru care a rămas un hobby“, spune Izabela Popescu.

Mama i-a pus pensula în mână

Mama a fost cea care i-a călăuzit primii paşi în pictură şi a învătat-o cum să ţină pensula în mână. „Mama mea are înclinaţii şi ea a fost cea care mi-a deschis acest drum. M-a îndrumat şi m-a învăţat să pictez, pentru că este un mod plăcut de a-mi petrece timpul liber. Când eram mică, mama a fost primul profesor la pictură. Desena alături de mine şi m-a învăţat primele lucruri“, ne spune pictoriţa. 
Izabela este autodidactă. A învăţat singură să picteze şi nu a fost îndrumată de nimeni. „Majoritatea profesorilor din şcoala generală şi liceu care îmi cunoşteau talentul mă sfătuiau să urmez acest drum. Am învăţat mai mult singură. La început erau simple desene făcute de un copil, dar, în timp, am evoluat şi s-a văzut diferenţa în timp. Desenam peisaje, flori,  Îmi plăcea să desenez orice, în special peisaje şi flori. În şcoală nu prea se punea accent pe orele de desen şi nu am învăţat atât cât mi-aş fi dorit de la profesori“, ne explică Izabela. A urmat clasele primare în satul Radoşi, iar şcoala generală în comuna Crasna.

În liceu a început să picteze icoane

Izabela a urmat Liceul Teoretic Novaci şi era apeciată de colegi pentru talentul pe care îl avea. „Modificam piese vestimentare şi chiar realizam gentuţe şi genţi. Colegele mă rugau să le ajut ca să-şi modifice diverse haine. În timpul liceului îmi doream să descopăr mai multe şi am început să pictez şi icoane, care mă reprezintă cel mai bine“, povesteşte Izabela.


Întrebări şi răspunsuri

Ce te inspiră în lucrările pe care le realizezi?
În ultimul timp mă inspir în picturile mele şi din cultura egipteană şi indiană. Îmi plac foarte mult motivele, culorile sunt mai complicate. Mă atrag foarte mult.

Ce te motivează?
Părinţii şi prietenii mă sprijină, iar cuvintele lor încurajatoare mă ajută să merg mai departe. Atunci când vrei să faci ceva şi ai un talent cred că cel mai bun lucru este atunci când îl faci singur.

Ce-i place
Pictura este cea mai mare pasiune. Îmi place să ascult muzică, în special rock, dar nu manele. Ador să călătoresc şi să descopăr noi locuri şi să citesc. Cel mai mult îmi place oraşul Braşov. Cartea mea preferată este «La răscruce de vânturi».

Ce nu-i place

Nu agreez faptul că pe zi ce trece oamenii sunt tot mai superficiali şi nu mai iau în considerare arta. Mă deranjează faptul că cel mai mare succes în mass-media îl au bălăcărelile.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite