Târgu-Jiu: Portret/ Olimpică la brutărie, pregăteşte pâine pentru familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ana Maria a reprezentat Gorjul la Olimpiada de brutărie – patiserie din acest an, fiind cea mai bună din judeţ în acest domeniu.

Tânăra de 18 ani din Cărbuneşti este elevă încă la Liceul nr. 2 din Târgu Jiu, acolo unde a ajuns fără să ştie prea multe despre meseria pe care urma să o practice şi la care a devenit în scurt timp cea mai bună din judeţ. „Am venit la liceu la brutărie pentru că este un profil foarte bun şi se lucrează într-un mediu curat. Era vorba de morărit şi panificaţie, nu ştiam exact despre ce este vorba dar pe parcurs a început să îmi placă mult ceea ce fac. Acum mi-ar fi greu să fac altceva pentru că îmi doresc foarte mult să lucrez în acest domeniu”, povesteşte Ana Maria, care voia să facă un liceu cu un astfel de profil, dar nu avea prea multe indicii despre ce înseamnă.

A reprezentat Gorjul la Olimpiada de brutărie

Ana Maria a învăţat foarte bine la începutul acestui an, când a decis să meargă la Olimpiadă şi a trecut cu bine de faza pe şcoală  cu nota 9,50. A reprezentat apoi Liceul nr. 2 în competiţia pe judeţ unde s-a bătut cu o colegă din Motru şi a câştigat cu nota 9,10. „La Olimpiadă am ajuns la insistenţele doamnei profesoare de module la industrie alimentară, Elena Crăc, care mi-a spus că vrea să rămân la acest profil şi să termin anul pentru că profilul se va desfiinţa. Suntem ultimul am care mai facem panificaţie şi pentru că îmi plăcea am rămas şi m-am pregătit pentru Olimpiada de brutărie şi patiserie”, a povestit Ana Maria. După ce s-a calificat pe judeţ, a reprezentat Gorjul la faza pe ţară a Olimpiadei rezervate patiserilor şi brutarilor. Timpul a fost prea scurt pentru a reuşi o clasare pe podium la faza finală. Mama sa a fost de acord să facă meseria aceasta şi s-a bucurat când a ajuns la Olimpiadă deşi o sfătuia să nu neglijeze şcoala pentru că a luat prea în serios Olimpiada. „Acasă eu fac pâine în familie, şi destul de rar mai cumpărăm. Pâinea făcută acasă e mult mai bună decât cea din comerţ. Fac în fiecare duminică diverse specialităţi şi chiar de Paşte am făcut pentru familie cozonaci împletiţi şi împletituri şi covrigi”, a mai povestit tânăra.

Face zilnic 12 km pentru a merge la şcoală

Din păcate pentru Ana Maria, pentru a termina studiile după şcoala profesională, va merge la un liceu din Târgu-Cărbuneşti pentru că nu poate face zilnic naveta la Târgu Jiu, iar familia nu îşi permite să îi asigura cazarea la cămin: „Îmi e foarte greu să continui şcoala la Târgu-Jiu, pentru nu ajung niciodată la prima oră pentru că merg şase kilometri pe jos din Cărbuneşti – sat până în oraş, de unde vin apoi cu microbuzul. Zilnic fac câte 12 km dus-întors de acasă şi înapoi. Am stat doi ani la cămin la liceu, dar a fost o situaţie mai complicată în familie. Mama a rămas şomeră şi nu ne-am mai permis să plătim căminul. Mie mi se pare frumos şi să fac naveta, iar de la anul voi încerca să merg la un liceu din Cărbuneşti şi îmi va fi mai uşor”.

Ce-i place:

„Mi-a plăcut să fac brutărie pentru că e o meserie curată şi eşti sigur de ceea ce e făcut de mâna ta. Mulţi tineri vin către această meserie, mai ales fetele, dar sunt şi foarte mulţi băieţi fiindcă e o meserie foarte frumoasă. Am văzut băieţi care preferă brutăria în locul mecanicii sau a altor specializări specific masculine. Ei chiar nu iau în glumă o astfel de meserie şi sunt mult mai serioşi când lucrează”.

Ce nu-i place:

„Nu îmi place faptul că fiind mai scundă, când lucrez la masa de brutărie, mă umplu de făină, dar astea sunt riscurile meseriei. În general, nu-mi place să lipsesc de la şcoală, dar îmi e mai greu pentru că fac naveta de la Cărbuneşti şi nu ajung la prima oră”.


Întrebări şi răspunsuri


Până la 18 ani ai mai reuşit să te califici la Olimpiadă, la o altă materie?

Doar la Olimpiada de fizică am fost în clasa a şaptea, dar la liceu nu fusesem până acum. La fizică mă calificasem la faza pe ţară dar nu m-am mai prezentat, pentru că directorul şcolii nu a mai vrut să plătească transportul pentru noi deoarece eram doar doi.

Ce spun colegii tăi despre faptul că ai reprezentat Gorjul la faza finală pe ţară?
A.M.P.: S-au bucurat pentru mine majoritatea colegilor şi m-au sunat să vadă dacă am reuşit să iau ceva la faza pe ţară de la Galaţi. Şi fetele de la brutăria unde fac practică şi unde am învăţat s-au bucurat pentru mine. Ele m-au ajutat foarte mult înainte de Olimpiadă, le-am tot întrebat mereu despre secretele acestei meserii şi s-au oferit să mă ajute, mai ales că am susţinut acolo la brutărie şi proba practică pentru concurs.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite