Târgu-Jiu: Portret/ Interpreta care iubeşte obiceiurile populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai 18 ani, Daniela Pruneşi îşi dedică timpul folclorului şi conservării tradiţiilor. În plus, deţine o colecţie impresionantă de costume populare din zona Gorjului.

Cântă de la vârstă de şase ani, provenind dintr-o familie de muzicanţi. A copilărit la Alimpeşti şi a fost înconjurată mai mereu de muzica populară. „Străbunicul meu a cântat la vioară, iar fratele meu îl moşteneşte. Bunica mea cânta din voce şi cred că pe ea o moştenesc. Şi mama are o vocea foarte frumoasă, însă nu a reuşit să se reamarce în acest domeniu. Tocmai de aceea, familia mea a insistat ca eu să merg la cursuri de specialitate, pentru a-mi cultiva cât mai mult acest talent“, spune tânăra.

Prima competiţie, olimpiada zonală

Prima piesă pe care a învăţat-o,  „Am vrut să îţi culeg o floare“, a cântat-o la şcoală, în clasa întâi. „Învăţătorul meu a rămas surprins şi i-a spus mamei mele să nu îmi irosesc talentul şi să merg la o şcoală de profil. Următoarea piesă a fost «Te-am văzut neică la poartă», pe care am învăţat-o la insistenţele bunicii mele“, mai spune Daniela. În clasa a patra, s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, secţia Canto Popular, unde a învăţat tainele cântecului de la renumita interpretă de muzică populară, Camelia Argint. „A fost o perioadă frumoasă, în care am învăţat foarte multe lucruri legate de modul de interpretare. Studiam o oră pe săptămână, dar eu mi-aş fi dorit să învăţ în fiecare zi“, spune tânăra.


În clasa a noua, când s-a înscris la Liceul de Muzică şi Arte Plastice, s-a apucat profesionist de cântat. Primul concus a fost olimpiada zonală, unde a obţinut locul al doilea. La Festivalul Maria Apostol, a câştigat menţiune, iar în clasa a zecea, a participat la emisiunea-concurs Vocea Populară, unde a cântat piesa „Neică, puişor gorjean“ a Mariei Loga. „Am avut ocazia să o cunosc pe Maria Loga şi am rugat-o să mă lase să cânt acest cântec. Am reuşit să obţin locul întâi, după patru probe: doină sau baladă, un cântec la alegere, un cântec din repertoriul unui interpret consacrat şi un obicei“, adaugă interpreta.


Daniela a copilărit la Alimpeşti, unde tradiţiile şi obiceiurile sunt păstrate şi acum. La ultimul concurs, tânăra a prezentat unul dintre obiceiurile care se respectă în satul ei natal în fiecare an. „ La secţiunea «Obicei», am prezentat «Vrăjitul», tradiţie care se respectă şi acum în satul meu natal. Este un obicei pentru noaptea de Anul Nou, când fetele şi băieţii se strâng la casa unui om mai înstărit, plătesc lăutari, joacă, se distrează, iar la ora 12.00 din noapte, gazda pune o masă rotundă în mijlocul unei camere, iar pe ea se aşază mai multe străchini cu gura în jos. Sub fiecare strachină se află câte un obiect. Fata care o să găsească un cuţit va lua un bărbat rău, fata care găseşte un piaptăn va lua un bărbat chel, tânăra care o să găsească o bucată de turtă va lua un bărbat bogat, iar cea care găseşte inelul se va căsători cu un bărbat frumos, tras prin inel“, încheie solista. Este iubitoare de tradiţii, pe care le studiază la Etnografie şi îşi doreşte din tot sufletul ca tradiţiile să fie păstrate. Obiceiurile ei preferate sunt „Colindeţul“, „Drăgaica“ şi „Sorcova“.


Care sunt interpretele tale favorite?


Le stimez pe Maria Apostol şi Maria Lătăreţu, cele două Mării ale Gorjului care s-au făcut remarcate în muzica populară.  La Curţile Dorului, în localitatea Făget, în judeţul Timiş, am cântat o hăulită gorjenească a Măriei Lătăreţu, a fost un cântec foarte apreciat. Îmi mai plac Maria Loga, Nicoleta Lăcătuşu şi Claudia Torop.


Câte costume populare ai în garderobă?


Am o colecţie frumoasă de costume, care numără 50 de porturi populare, toate din zona Gorjului. Am şi unul de la Orşova şi mi-aş dori să am şi din partea Mehedinţiului, mi se par foarte frumoase. Multe le-am primit de la oamenii care m-au văzut la spectacole. Am un costum din Conacul Cartienilor, la care ţin foarte mult.


Ce-i place


Îmi place să ascult muzică bună. În timpul liber, ies cu prietenele mele în oraş, la plimbare. Îmi place să învăţ, materiile mele preferate sunt Istoria Muzicii şi Etnografia. Ador să citesc. Îmi plac în special cărţile cu un final mai tragic.


Ce nu-i place


Nu suport minciuna. Nu îmi place când oamenii din jurul meu nu îşi respectă promisiunile. Nu mă uit la filme, prefer cărţile. Nu îmi plac manelele, nu sunt de calitate. Nu agreez frigul şi locurile aglomerate.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite