Târgu-Jiu: Portret/ Îi învaţă pe gorjeni să aibă fir întins la pescuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de pescuit din copilărie, Bogdan Martalogu a înfiinţat o asociaţie de pescuit, care numără peste 1.000 de membri. În acest cadru, se ocupă de organizarea unor concursuri inedite.

Pescuieşte încă din vremea copilăriei, când mergea alături de prietenii săi pe râul Jiu şi pe lacurile din zona Rovinari. Prima undiţă şi-a cumpărat-o din banii strânşi din alocaţie, iar monturile le-a achiziţioant gata făcute, fiind prea mic pentr a şi le confecţiona singur. Primul peşte pe care l-a prins a fost o reginuţă, iar de atunci s-a îndrăgostit iremediabil de acest sport. „Mergeam săptămânal la peşte cu prietenii. Uneori prindeam, alteori nu, însă acest lucru nu m-a descurajat şi am continuat să merg la râu sau pe lacuri“, spune Bogdan.

Îi place pescuitul staţionar


Până la 24 de ani, Bogdan nu s-a dedicat în totalitate pescuitului, fiindcă trebuia să îşi termine studiile, iar în acelaşi timp lucra. „Abia la 24 de ani, am început să îmi cumpăr undiţe mai bune şi să investesc din ce în ce mai mult timp şi bani în această pasiune. Încerc să păstrez echilibrul, atât din punct de vedere financiar, cât şi al timpului, pentru că orice pasiune este costisitoare. Cel mai mult îmi place pescuitul staţionar, la crap. O zi de pescuit se stabileşte cu două zile în urmă. Se pregătesc nadele şi momelile, se pregăteşte echipamentul în funcţie de peşte, iar dacă nu merge, trebuie să fie ceva de rezervă. Pentru distanţe mai mari, pregătesc şi echipamentul de campare. La crap, pe lângă echipament, trebuie şi o atitudine corectă faţă de tabieturile speciei respective. Crapul de exemplu este extrem de sfios, mânăncă în special momeală artificială. Dacă există un sonar, trebuie urmărit tipul vegetaţiei din lac, se poate observa ce hrană consumă“, adaugă pescarul.

Competiţii pentru doamne şi domnişoare

În urmă cu aproape trei ani, Bogdan a decis să înfiinţeze, alături de alţi doi prieteni, Asociaţia de Pescuit Sportiv Mobpesc. „Nu mai eram mulţumit de situaţia pescuitul din judeţul Gorj, amplificată de nivelul crescut al braconajului. La momentul actual, asociaţia numără peste 1.000 de membri. Permisele eliberate de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură către asociaţia pe care o reprezint dau drept de pescuit pe toate habitatele naţionale din ţară, mai puţin concesiunile din Delta Dunării“, mai spune acesta.  În 2010, organizaţia al cărei membru fondator şi pereşedinte este Bogdan a început să organizeze concursuri pentru copii, împreună cu Asociaţia Fir Întins Motru. A urmat ediţia întâi a concursului de pescuit pentru persoanele cu dizabilităţi. Şi anul acesta, vor fi respectate ediţiile şi calendarul competiţional pe lacurile proprii sau în parteneriat cu alte asociaţii din ţară. „Anul acesta, în luna martie, vom organiza o competiţie pentru doamne şi domnişoare. În momentul actual, asociaţia deţine patru lacuri, şi e în curs de negociere pentru concesionarea sau închiriare altor lucii de apă din judeţul Gorj“, încheie Bogdan.

Cu ce specii de peşti vreţi să populaţi lacurile deţinute?


Mi-aş dori să văd un lin de patru kilograme, este greutatea maximă la care poate ajunge. Printre speciile pe care vrem să le dezvoltăm se numără crp românesc, crap cteno, somn, şalău şi specii indigene, care se pot prinde şi fără una calendar competiţional. Mai pe scurt, pescuit recreativ.


Ce planuri de viitor ai în ceea ce priveşte asociaţia?


În fază următoare, ne vom afiliala Federaţia Română de Pescuit şi Casting, din cauza presiunilor şi abuzurilor. Vom avea sprijin juridic şi vom beneficia de apărarea intereselor. Încercăm să schmbăm faţa Gorjului în materie de peisaj şi lacuri, să putem găzdui şi o competiţie de nivel naţional. În vară, vom începe populările cu peşte.


Ce-i place


Să citesc, chiar şi la serviciu, când am timp, dar cel mai mult seara acasă, chiar şi până la 1 şi jumătatea noaptea. Sunt pasionat de calculatoare, în special partea de hardware şi îmi place să repar computere. De câte ori am ocazia, merg în drumeţii, fiindcă îmi place foarte mult să călătoresc. Îmi place şi sportul, sunt practicant de kung-fu wu-shu.


Ce nu-i place


Nu suport făţărnicia, minciuna şi în special prostia. Nu îmi plac fiţele, prefer oamenii modeşti. Nu suport abuzurile de orice fel, nu numai asupra mea. Nu agreez lenea, mai ales că eu sunt o persoană activă şi muncitoare. Nu îmi plac oamenii care mă trag înapoi. Nu suport să mi se spună să fac ceva împotriva voinţei mele.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite