Târgu-Jiu: Portret/ Dirijează de zece ani Doina Gorjului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatăl a vrut să devină inginer, dar a ajuns unul dintre cei mai mari dirjori de ansambluri folclorice din ţară. Maestrul Aurel Blondea este dirijorul Ansamblului folcloric Doina Gorjului de zece ani.

A moştenit talentul de la bunicul său, care a fost unul dintre cei mai apreciaţi contrabasişti din Oltenia. Tuită, aşa cum era cunoscut, a cântat cu cei mai renumiţi cântăreţi ai folclorului românesc: Maria Tănase şi Maria Lătăreţu. Aurel Blondea a fost îndrumat către muzică de mama lui. În acest an are loc un eveniment importat în cariera lui, care va fi marcat cum se cuvine. Se vor împlini 25 de ani de activitatea la Ansamblul Doina Gorjului şi zece ani de când este dirijor. „Cum am venit la Doina Gorjului, maestrul dirijor Stelian Ghiocel m-a pus imediat pe postul de concert maestru, adică eram al doilea ca importanţă în ansamblu, ca un căpitan de echipă, pentru că ştiam să citesc notele. M-au ajutat foarte mult în carieră Marin Ghiocel, unul dintre cei mai mari dirijori ai ţării, şi regretatul Liviu Dafinescu, fostul director al Ansamblului. Au fost mai multe momente importante ale carierei artistice, dar important este să câştigi fiecare bătălie. Arta este un război cu tine însuţi“, spune Aurel Blondea. Timp de 15 ani am fost concert maestru la Doina Gorjului, după care a devenit dirijor, post pe care îl împarte cu Marcel Parnica. „Munca se împarte la doi şi satisfacţia o are fiecare“, precizează Aurel Blondea.


Elev al Liceului de Muzică George Enescu


A început cursurile de muzică de la vârsta de şase ani, după ce mama lui l-a înscris Şcoala de Muzică din Târgu-Jiu. Aurel Blondea a absolvit şi Şcoala Populară de Artă. „I-am avut ca profesori pe regretatul Ion Oreleschi şi Dana Bezedovschi, doi mari profesori de muzică, pe care mereu îi port în sufletul meu. Am terminat şi Şcoala Populară de Artă la clasa profesorului Diaconescu, căruia îi port un mare respect“, ne mărturiseşte Aurel Blondea. A învăţat patru ani la Liceul de muzică George Enescu din Bucureşti, acolo unde îşi dorea să ajungă orice instrumentist. S-a întors însă la Târgu-Jiu în ultimii doi ani de liceu şi s-a angajat la Ansamblul Doina Gorjului de la vârsta de 18ani.

A creat peste 1000 de melodii

Aurel Blondea a imprimat peste 500 de albume şi a creat mai mult de 1000 de piese, unele dintre ele ajungând şlagăre. Melodii ca «Mă dusei la Aristică» şi «Când mă îmbrac, mă duc şi vin» fiind deja celebre. „Am încercat, în aranjamentele muzicale, să aduc un suflu nou şi să aduc o idee nouă. Am cântat cu majoritatea marilor artişti de muzică populară, sub bagheta unor mari dirijori ca Ionel Budişteanu şi Constantin Arvinte. Colaborez foarte bine cu Adi Mihu, un textier foarte bun“, spune Aurel Blondea. Acesta deţine o formaţie şi un studio de înregistrări împreună cu fraţii Piţigoi, unde au imprimat melodii cântăreţi renumiţi, ca Petrică Mîţu Stoian, Victoriţa Lăcătuşu şi Niculina Stoican. „Formaţia se numeşte Blondea Group şi cântăm împreună de nouă ani. O consider ca pe a doua mea familie“, adaugă dirijorul Aurel Blondea.

Profil

Născut. 17 iulie 1967, Târgu-Jiu.
Studii. Facultatea de Muzică Bucureşti.
Experienţă. Cântă de la şase ani.
Familie. Căsătorit, doi copii.

Ce-i place
„Tenisul de masă lectura sunt pasiunile mele. Citesc orice îmi cade în mână, iar la tenis de masă am fost vicecampion pe judeţ, la juniori. Îmi place tot ceea ce este frumos în toate formele lui. Mă simt bine atunci când sunt înconjurat de oameni de valoare“.

Ce nu-i place
Nu suport oamenii care practică o anumită meserie doar de dragul de a avea un loc de muncă şi o sursă de venit. Nu îmi plac oamenii care sunt încrezuţi şi uită de unde au plecat. Nu suport minciuna, cu toate sună ca un clişeu. Nu îmi plac românii care vorbesc prost româneşte. Despre manale nu are rost să vorbesc pentru că s-a discutat cam mult pe acest subiect căruia i s-a dacat cam mare importanţă“.


Întrebări şi răspunsuri


În ce proiecte sunteţi implicat?
Cu ajutorul directorului Ansamblului Doina Gorjului, Gheorghe Porumbel, am format un taraf împreună cu soţia mea, cu care cântâm muzică tardiţională lăutărească pură. Este pe sufletul meu şi exact ceea ce îmi doream. Taraful are succesul la care ne-am aşteptat, pentru că nu prea mai există aşa ceva în peisajul muzical.


Care dintre artiştii pe care i-aţi întâlnit v-au lăsat o impresie puternică?
Întâlnirea cu Grigore Vieru m-a marcat foarte mult şi o să o ţin minte toată viaţa. Era un om deosebit, pentru că „transpira“ inteligenţă, aşa cum se spune. Transmite ceva în orice moment şi este foarte important acest lucru.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite