Târgu-Jiu: Portret/ Cristian Gurgui, colecţionarul de pietre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colecţionează pietre de câţiva ani şi a reuşit să strângă peste o sută de roci până acum. Toate pietrele au povestea lor şi denumiri speciale, provenind din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare.

În vremea copilăriei, a găsit o piatră sferică în satul natal Vladimir, în curtea casei tatălui său. „Semăna foarte mult cu o sferă şi m-a impresionat forma ei. Aveam doar şapte ani şi mă jucăm cu ceilalţi copii pe stradă, folosind-o pe post de minge. Fiindcă nu am avut grijă de ea, am pierdut-o“, spune Cristi. În urmă cu opt ani, Cristian a găsit tot în curtea tatălui său o altă piatră, ce semăna cu un cap de oaie. De atunci, a început să colecţioneze pietre. „Cea mai deosebită este o piatră care reprezintă un chip de om, iar cealaltă latură conţine însemne care te duc cu gândul la un peşte. Eu sunt zodia Peşti şi tocmai de aceea ţin foarte mult la această piatră. Am găsit-o la mare, din greşeală. Am văzut că este o piatră specială, iar acum stă la loc de cinste în colecţia mea“, adaugă colecţionarul de pietre.



Majoritatea pietrelor din colecţie sunt din judeţul Gorj. A reuşit până acum să găsească aproape o sută de pietre, unele dintre ele cu formă sferică, altele ovale, plate, în formă de inimă, peşte, pasăre şi chiar botoşei. Pentru toate a găsit o asemănare şi toate au povestea lor. O altă piatră la care ţine foarte mult reprezintă un cap de turc acoperit de un turban. Din colecţie fac parte şi o lună, un şarpe încolăcit, un iepuraş şi o căsuţă.

Pasionat de fotografie


Cristi are pietre din opt ţări, iar multe dintre ele le-a primit de la prieteni. „Mulţi m-au ajutat să îmi îmbogăţesc colecţia, am pietre din Grecia, Turcia, Bulgaria, Croaţia, Portugalia, America, Africa şi România.  Unele sunt din minereu de fier, altele din diverşi compoziţi. Nu cunosc pe nimeni care să colecţioneze pietre“, mai spune acesta. A cumpărat multe roci şi de la diverse târguri. „Sunt destul de scumpe, dar sunt deosebite şi am vrut cu orice preţ să le am în colecţie. Prefer să renunţ la altceva şi să cheltuiesc banii pe aceste roci“, adaugă Cristi.  Cel mai uşor găseşte pietrele când plouă afară, fiindcă sunt umede, iar culorile se văd mult mai proeminent.
Printre pasiunile lui Cristi se numără şi fotografia. Imortalizează natura şi aştri, iar în viitor vrea să îşi îmbrace pereţii cu poze cu Luna, Soarele, norii şi fulgerele. S-a urcat la aproape 120 de metri pentru a fotografia Soarele deasupra norilor. „Vreau să achizţionez un aparat profesionist care să îmi permită să surprind lucrurile care îmi plac“, încheie acesta. Ar fi cel mai fericit dacă în colecţia lui ar avea şi meteoriţi, dar între timp, până va descoperi aşa ceva, se mândreşte cu câteva pietre sub formă de meteorit.

Mai aveţi şi alte pasiuni?

Pentru că sunt pasionat şi de documentare şi vreau să fiu la curent cu tot ce este nou, am şi o colecţie de dvd-uri despre mega-construcţii, Univers, fenomene meteorolgice, oceane şi vulcan. Încă nu am reuşit să le văd pe toate, urmăresc multe documentare interesante şi la televizor.

Cât timp alocaţi pentru colecţionarea pietrelor?

Din păcate, timpul nu îmi permite, dar atunci când sunt liber, merg la ţară sau în alte zone şi le caut. Contează foarte mult să ai o viziune foarte dezvoltată, nu toţi pot să găsească o interpretare a unui pietre.


Ce-i place

Îmi place să ascult muzică bună, din toate genurile. Îmi place să călătoresc, să merg în natură cu cortul, mă liniştesc. O altă pasiunea a mea este fotografia, în general imortalizez soarele, luna, fulgerele. Îmi petrec timpul liber alături de familie şi prieteni.

Ce nu-i place

Nu suport minciuna. Nu agreez situaţia socio-economică a ţării noastre, faptul că nu avem locuri de muncă, iar tinerii nu au practic un viitor. Nu îmi plac oamenii cu mai multe feţe şi persoanele care nu sunt punctuale.


image
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite