Târgu-Jiu: Portret/ Căpitan la jandarmi, pasionat de bonsai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Foto/ Gabriel Fotescu
Târgu-Jiu: Foto/ Gabriel Fotescu

Gabriel Fotescu este comandant al Detaşamentului Mobil şi conduce Garda de Onoare la ceremoniile militare, iar timpul liber şi-l dedică îngrijirii arborilor miniaturali.

Lucrează la Inspectoratul Judeţean de Jandrami Gorj de nouă ani, fiind atras de această meserie încă din vremea copilăriei, când era deja pasionat de disciplină şi ordine. „Străbunicul meu a fost jandarm în Bucureşti, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. El m-a crescut până la 14 ani şi mi-a povestit foarte multe lucruri despre misiunile pe care le-a îndeplinit cu onoare. Practic, străbunicul a fost cel care m-a determinat să mă îndrept către această meserie“, spune Gabriel.


Liceul l-a călit pentru Academia de Poliţie


A urmat cursurile Liceului Militar din Ploieşti, profilul Filologie-Istorie, iar apoi a susţinut examenul de admitere la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“. „Veneam din alt mediu şi a trebuit să mă obişnuiesc cu regulile stricte. Regimul era foarte diferit. În clasa a noua, am învăţat să trag cu arma, îmi aduc aminte că am tras cu pistolul mitralieră. Mi-a plăcut foarte mult, pentru că eram interesat de arme. La Academie nu mi s-a mai părut greu, fiindcă eram deja călit din liceu“, adaugă acesta.
În anul 2001, a fost repartizat la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj, la Detaşamentul de Asigurare a Ordinii Publice. După câteva săptămâni de activitate, a urmat cursurile Şcolii de Aplicaţie „Mihai Viteazu“ din Bucureşti. „Este un curs obligatoriu pentru arma Jandarmi. Am învăţat activităţi metodice, care mă ajută foarte mult în ceea ce fac“, mai spune jandarmul. Timp de doi ani, a îndeplinit funcţia de comandant de pluton la militarii în termen, în perioada când armata era încă obligatorie. „Mă pot lăuda cu faptul că am avut parte de cei mai buni militari. După această etapă, au urmat doi ani la Rovinari, unde am fost şeful Secţiei de Jandarmi. Aveam în subordine 12 subofiţeri şi jandarmi angajaţi pe bază de contract cu care executam misiuni“, îşi aduce aminte Gabriel. Actualmente, este comandantul Detaşamentului Mobil, unde coordonează activitatea pe linie de asigurare, restabilire şi menţinere a ordinii publice. „Este o activitate mai grea, din punct de vedere al răspunderii, dar şi frumoasă în acelaşi timp, pentru că muncesc cu omul, din două puncte de vedere: subordonatul pe care trebuie să îl pregătesc şi să îl conduc în misiuni, şi cetăţeanul, cu care intru în contact nemijlocit pe timpul executării misiunilor“. Gabriel este în acelaşi timp şi comandantul Gărzii de Onoare la diferite ceremonialuri militare. „Este o onoare, pentru că ofiţerul care conduce Garda este ales de inspectorul şef din rândul celor mai merituoşi angajaţi“.


Un apartament plin cu ghivece de flori


Pentru un jandarm, Gabriel are o pasiune mai puţin obişnuită: floricultura. „Îmi place foarte mult să am grijă de flori. De şase ani mă ocup cu asta. Apartamentul meu este plin de ghivece. Am şi multe specii de cactus, dar şi trei tipuri de bonsai“, încheie jandarmul.


Care a fost cea mai frumoasă misiune la care ai luat parte?


S-a întâmplat la Rovinari, când am organizat şi condus o misiune de depistare şi prindere a unui urmărit general. Am simţit că subordonaţii sunt alături de mine, am conlucrat perfect şi, după şase kilometri de mers prin pădure noaptea, am găsit infractorul şi l-am predat poliţiştilor.


Ce faci în timpul liber?


Sunt pasionat de literatura şi limba franceză. În timpul liber, îmi place foarte să citesc, atât cărţi în română, cât şi în franceză. Prefer clasicii români, dar scriitorul meu preferat, încă din vremea copilăriei, rămâne Alexandre Dumas.


Ce-i place


Să ascult muzică veche, din anii ‘70. În timpul liber, vizitez mănăstiri vechi. Cel mai mult mi-a plăcut Mănăstirea Cozia, unde mă înorc de fiecare dată când am ocazia.


Ce nu-i place

Nu suport minciuna şi nici oamenii cu două feţe, ori pe cei indiferenţi, letargici. Nu-mi plac locurile aglomerate şi căldura, prefer zonele mai liniştite. Urăsc să mă trezesc devreme.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite