Târgu-Jiu: Portret/ Cântă muzica gorjenilor şi mehedinţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poartă în suflet şi în grai atât cântecul mehedinţean, cât şi pe cel gorjenesc. Emil Badea este un cunoscut interpret de muzică populară, care iubeşte folclorul din cele două judeţe.

A copilărit într-un sătuc numit Şasa, din comuna Dăneşti,  în casa bunicilor din partea mamei. Emil Badea este un urmaş din "Neamul Mehedinţenilor", aşa cum le spun localnici bunicilor si străbunicilor lui, care proveneau din zona de nord a Mehedinţiului. „Sunt un norocos,am două case care mă primesc cu căldură, iar eu intru cu drag în ele. Una este Gorjul şi cealaltă este Mehedinţul“, spune Emil Badea. Primul om care i-a îndrumat paşii în muzica popular a fost bunicul său, care a fost un mare iubitor de folclor şi directorul unei fabrici de acordeoane. „Pentru că am luat premiul I în primul an de şcoală, mi-a făcut cadou un acordeon. În semn de respect pentru că mi-a îndrumat paşii spre cândecul popular, i-am dedicat cântecul Dansul lui Moş Bordei», deşi nu mai este printre noi“, povesteşte Emil Badea. A urmat Şcoala Populară de Artă, secţia canto popular. La 17 ani cânta deja alături de Gianina Nicovală Dragu, o solistă apreciată la acel moment în Oltenia. De la 19 ani a cântat cu Maria Bosneanu timp de şase ani.


«Stătui cu taica la sfat», cel mai mare success


Cel mai mare succes l-a avut cu melodia «Stătui cu taica la sfat», cântată în duet cu Petrică Mâţu-Stoian. Această piesă i-a adus consacrarea. „Ideea a fosta a mea, pentru că, în perioada respectivă, tatăl meu era bolnav şi doream să-i mai ridic moralul cântând o piesă despre tată. Adi Mihu a înţeles dorinţa mea şi a compus piesa «Stătui cu taica la sfat», în anul 2007. Se vorbea prin ţară că sunt copilul lui Petrică Mâţu Stoian, lucru care m-a bucurat, dar m-a şi obligat pentru că a trebuit să muncesc ca să mă menţin la exigenţele publicului“, ne relatează cântăreţul Emil Badea. În prezent are o orchestră ce îi poartă numele şi cu care merge la spectacole,nunţi, botezuri şi alte evenimente artistice, în strânsă colaborare cu Nina Predescu şi Irina Zoican, dar şi cu alţi artişti de renume.


Întrebări şi răspunsuri


Care este cea mai mare satisfacţie pe care aţi avut-o în cariera de până acum?
E.B.: Mulţumesc iubitorilor de folclor care m-au primit în casele şi în sufletele lor pentru că, fără ei noi, nu am exista şi nu am avea success. Cea mai mare răsplată pentru ceea ce fac sunt aplauzele şi iubirea pe care mi-o dăruiesc oamenii atunci când sunt în mijlocul lor. Nimic nu se compară cu o sală plină de spectatori, care să vibreze la melodiile cântate de mine.

Care sunt dirijorii cu care aţi colaborat cel mai bine?
E.B.: Dirijorii cu care am colaborat de-a lungul timpului sunt Marcel Parnica şi Aurel Blondea, cărora le mulţumesc pentru că au contribuit la fomarea mea ca interpret. Munca, dragostea pentru ceea ce faci, punctualitatea, corectitudinea, respectul şi loialitatea faţa de oamenii cu care colaborezi, sunt reţeta succesului în orice domeniu!"

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite