Târgu-Jiu: Portret/ Cântă doine şi visează să vindece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambiţioasă din fire, Adina Bărbuţ s-a remarcat ca solistă la o vârstă fragedă, reuşind să adune în palmares mai multe premii la festivaluri locale şi naţionale. Pentru că îi plac foarte mult copiii, în viitor vrea să devină asistentă.

Adina cântă de opt ani, când le asculta la televizor pe renumitele interprete Angelica Stoican şi Maria Ciobanu. Pentru că îi plăceau foarte mult, Adina a început să cânte melodiile acestora. În clasa a doua, s-a înscris la Clubul Copiilor din Baia de Aramă. „S-a organizat o preselecţie la mine la şcoală, unde am fost remarcată de Georgeta Corlan, cea care îmi este şi acum profesoară la club. Ea a fost cea care m-a încurajat să mă înscriu. Am început să cânt ca şi solistă, iar primul concurs la care am participat, «Vedete în devenire», a avut loc la Craiova. Eram în clasa a doua. Am cântat melodia «Munte, munte, brad frumos» şi am reuşit să obţin locul întâi. Au fost foarte mulţi copii la concurs, nu mă aşteptam să iau locul întâi, mai ales că era primul concurs la care cântam. M-am bucurat foarte mult“, spune Adina. Au urmat apoi mai multe festivaluri, cele mai importante fiind „Munte, munte, brad frumos“, care a avut loc la Baia de Aramă, „Pe fir de Baladă“, unde a luat locul întâi, iar ultimul a fost Festivalul „Ponoare, Ponoare“, unde a luat obţinut premiul trei, cu melodia „Munţilor, ce drag vă e“.


Caută succesul cu ambiţie


Adina este elevă în anul întâi la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, secţia Canto Popular. Aici, ea îşi dezvoltă calităţile vocale, alături de alţi tineri talentaţi. „Despre Şcoala Populară de Artă mi-a povestit un coleg, care se înscrise tot la canto popular. Mi-a recomandat să fac acelaşi lucru, fiindcă mă va ajuta foarte mult şi chiar aşa s-a întâmplat. Mi-am dezvoltat vocea, însă mai am multe de învăţat. Sunt o persoană ambiţioasă şi îmi doresc să fac carieră în lumea muzicii populare“, adaugă tânăra.
Adina are acasă o colecţie impresionată de costume populare, specifice judeţului Mehedinţi. „Ador costumele populare, bunica mea a colecţionat foarte multe şi mi le-a lăsat moştenire. Unele sunt foarte vechi, tocmai de aceea am grijă de ele.  Majoritatea le-a confecţionat chiar ea. Multe dintre ele le-am îmbrăcat la festivaluri, au fost foarte apreciate, iar cei care m-au văzut au rugat-o pe bunica mea să le facă şi lor costume, mai ales că era renumită în sat pentru costumele populare pe care le făcea. Am şi o pereche de oprege din Algeria, şi aceste sunt foarte vechi, cred că au peste 100 de ani. Mi le-a făcut cadou bunica mea, i le-a adus bunicul meu, care a lucrat în Algeria“, încheie interpreta.


Pe viitor, Adina vrea să continue să cânte muzica populară, dar în acelaşi timp, se gândeşte deja şi la o carieră în domeniul medical. Îşi doreşte să devină asistentă, pentru că îi plac copiii şi vrea să îi îngrijească.


Care este solista ta preferată?


Îmi place foarte mult de Angelica Stoican, este idolul meu şi mi-aş dori foarte mult să am ocazia să cânt pe scenă alături de ea. Are o voce frumoasă. Până acum, nu am reuşit să o cunosc personal, însă nu ratez nicio emisiune în care este invitată. Mi-ar plăcea să ajung o solistă de talia dumneai.


Ce calităţi trebuie să ai pentru a reuşi în acest domeniu?


În primul rând, voce. Dacă nu ai talent, nu ai ce să cauţi în acest domeniu. Este necesar şi sprijinul, atât cel moral, cât şi cel financiar. Ambiţia şi perseverenţa sunt alte două calităţi necesare. Tot timpul vreau mai mult de la mine şi încerc să îmi depăşesc limitele.


Ce-i place


Să călătoresc. Îmi place foarte mult sportul, în special atletismul, pe care îl practic cu mare plăcere. Îmi place să învăţ lucruri noi. Ador dansurile populare. În timpul liber, îmi place să ies cu prietenii mei cu care mă distrez de fiecare dată.


Ce nu-i place


Nu suport minciuna. Nu agreez oamenii care nu se ţin de cuvânt. Nu îmi place aglomeraţia, prefer locurile liniştite. Nu suport întunericul, mi-e frică de el. Urăsc certurile, sunt genul de om care preferă să rezolve lucrurile pe cale amiabilă. Nu îmi place să văd oamenii trişti.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite