Târgu-Jiu: Portret/Pe urmele lui Gheorghe Zamfir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Visul lui este să ajungă un mare naist, precum idolul său Gheorghe Zamfir. Cristinel Sorin Niculescu, din comuna Crasna, este un copil foarte talentat. S-a înscris în toamna la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu şi deja a învăţat 12 melodii la nai.

PROFIL

Nume. Cristinel Sorin Niculescu.
Născut. 14 iunie 1999, în Târgu-Jiu.
Studii. Elev în clasa a IV-a şi în anul I la Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu.
Familie. Singurul copil la părinţi

Ce-i place
„Îmi dedic o mare parte a timpului lecturii. Am citit şi romane, iar cel mai mult mi-a plăcut Tartarin din Tarascon. Îmi place să joc fotbal. Este o poiană mai mare şi am făcut porţi din lemne şi joc fotbal cu mai mulţi copii. Joc fotbal în timpul liber, dar, când iau note mai mici, părinţii nu mă lasă. Îmi place să merg la munte, în special la Rânca“.

Ce nu-i place
„Nu stau în preajma copiilor care se ceartă şi se bat între ei. Nu-mi place prea mult matematică, pentru că sunt probleme grele. Aş vrea să merg mai mult la joacă, dar nu mă lasă întotdeauna părinţii. Nu-mi place să merg cu animalele la păscut, atunci când este frig“.


A început să cânte la fluier de pe la vârsta de trei ani, când străbunicul lui l-a învăţat primele cântece. „Mă duceam cu străbunicul meu cu oile şi el cânt al fluier. Mi-a plăcut şi am vrut şi eu să învăţ. M-a învăţat să cânt din fluier nişte melodii vechi. Apoi mai auzeam la televizor diverse cântece şi încercam să cânt şi eu prin casă“, ne povesteşte Cristinel. Observând că are talent, părinţii l-au înscris, în toamna trecută, la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu. Băieţelul a vrut, iniţial, să cânte la fluier, dar, după ce l-a văzut Edi, prietenul lui, cum cântă la nai, s-a decis să înveţe să cânte şi la acest instrument. „Am vrut prima dată să cânt la fluier, dar l-am văzut pe prietenul meu Edi cum cânta la nai şi am prins drag de acest instrument. Acum urmez cursuri şi la nai, şi la fluier, pentru că îmi place să cânt la amândouă instrumentele“, ne spune băieţelul care vrea să calce pe urmele lui Gheorghe Zamfir. Cel care îl învaţă pe Cristinel să cânte  la fluier şi la nai este profesorul Ştefan Popescu. În doar câteva luni, Cristinel a învăţat să cânte 12 melodii la nai. „Are răbdare cu mine. Am învăţat 12 cântece la nai, iar la fluier ştiu să cânt nouă melodii“, spune mândru băieţelul.

Dansurile populare, o altă pasiune

O altă pasiune a lui Cristinel sunt dansurile populare. Băieţelul este înscris la Ansamblul folcloric «Aninişeanca», din Crasna, la dansuri populare şi la formaţia de fluieraşi. A învăţat 12 dansuri populare, printre care: hora de mână, sârba, Jiana şi suite. „Am participat la mai multe spectacole cu ansamblul. Mă simţeam emoţionat şi bucuros în acelaşi timp pentru că mă privea foarte mulţi oameni“, ne mărturiseşte Cristinel. Profesorul de dansuri, Bebe Vădoiu, este cel care a descoperit talentul copilului de cânta la fluier şi l-a îndemnat să meargă la Şcoala Populară de Artă, pentru a urma cursuri de specialitate. În prezent, Cristinel merge la cursurile de fluier şi nai ale Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu şi, în acelaşi timp, face parte din formaţia de fluieraşi şi de dansuri populare al Ansamblul «Aninişeanca».

Îi plac poveştile lui Ion Creangă

Cristinel este în clasa a V-a şi doreşte să urmeze şcoala gimnazială în Târgu-Jiu, pentru a putea merge de mai multe ori pe săptămână la cursurile de nai şi fluier de la Şcoala Populară de Artă. Disciplinele care-i plac cel mai mult sunt religia, limba şi literatura română. „Îmi plac poveştile scrise de Ion Creangă şi Petre Ispirescu, iar cel mai mult îmi place poeziile lui Mihai Eminescu“, spune băieţelul.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite