Târgu-Jiu: Portret/Gorjeanul care fabrică hit-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adi Mihu compune hit-uri pentru vedete
Adi Mihu compune hit-uri pentru vedete

Părinţii au dorit să înveţe carte, dar el a fost atras mai mult de muzică, asta şi pentru că provine dintr-un neam de lăutari reneumiţi. Aurelian Mihu, cunoscut ca Adi Mihu, este unul dintre cei mai cunoscuţi textieri din România.

Părinţii, în special tatăl, care era ofiţer în cadrul armatei, au dorit foarte mult ca Aurelian să-şi facă un drum în viaţă cu ajutorului studiilor, dar chemarea muzicii a fost mai puternică, mai ales că provine dintr-un neam de lăutari foarte cunoscuţi. La baluri, nu se dezlipea de lângă lăutari. A fost atras de tobe, instrument la care a şi învăţat să cânte. De la vârsta de 14 ani a început să cânte la nunţi cu mai multe formaţii. „Sunt rudă cu Ionel Mihu, cel care a compus melodia «Sârba lui Mihu», care se difuza înainte la mai toate posturile de radio. Am învăţat prima dată să cânt la tobe. Mi-a plăcut şi am furat de la lăutari. Mergeam la vechiurile baluri şi stăteam numai lângă lăutari. Tata a insistat să învăţ carte, dar natura sângelui cred că şi-a spus cuvântul. În muzică m-a iniţiat regretatul viorist Costel Prună, iar apoi de către Titi Mihu“, ne poveşte Adi Mihu, aşa cum este cunoscut de toată lumea. Pe lângă muzică, i-a plăcut foarte mult literatura. În şcoala generală a scris poezii pentru revista şcolii şi chiar a participat la olimpiade. „Scriitorii mei preferaţi sunt Rebreanu şi Sadoveanu, iar dintre poeţi, bineînţeles, că Mihai Eminescu este mai aproape de sufletul meu“, spune textierul.

Victoriţa Lăcătuşu, prima cântăreaţă pentru care a scris o piesă

După ce a terminat liceul, a venit în Târgu-Jiu şi a cântat cu majoritatea muzicanţilor mai cunoscuţi în diverse formaţii. A început să scrie textele melodiilor pentru propria formaţie, iar primul cântăreţ care i-a cântat versurile a fost Victoriţa Lăcătuşu. „M-am împrietenit cu Emil Badea şi am alcătuit o formaţie. Am început să scriu texte pentru melodiile formaţiei noastre, dar şi pentru apropiaţi. Cel care m-a susţinut să scriu este dirijorul Aurel Blondea. În perioada în care cântam la tobe în formaţie, adică acum vreo zece ani, Victoriţa Lăcătuşu vroia să meargă la imprimări în studioul de la Bumbeşti-Jiu şi avea nevoie de texte pentru melodii. Am scris pentru Victoriţa Lăcătuşu o sârbă de dragoste. Melodia a avut succes şi asta m-a făcut să continui“, ne spune Adi Mihu.

Nu vrea să plece din Gorj


Primul mare succes a fost melodia «Mă dusei la Artistică», interpretată de Petrică Mîţu Stoian. „Această piesă a fost rampa de lansare şi am început să fiu din ce în ce mai solicitat de cântăreţi renumiţi“, ne spune Adi Mihu. Printre artiştii pentru care a scris versurile melodiilor se numără: Niculina Stoican, Petrică Mîţu Stoian, Emilia Ghinescu, Maria Ghinea, Maria Loga, Cristian Rizescu, iar cunoscutul interpret de muzică de petrecere, Nicu Paleru, cântă numai melodiile lui Adi Mihu. Cu toate că a avut numeroase propuneri să plece din Gorj, a refuzat pentru că aici se simte cel mai bine. „Sunt legat de Gorj, pentru că aici am prietenii şi familia“, spune Adi Mihu.

Întrebări şi răspunsuri

Ce este cel mai important la o melodie: textul sau linia melodică?
A.M.: Consideră că textul, meloda şi interpretarea trebuie să fie un tot unitar. Trebuie ca toate aceste elemente component să se potrivească la fel ca o mănuşă. Nu se poate face o distincţie.

Ce interpreţi sunt mai apropiaţi de sufletul dumneavoastră?
A.M.: Îmi dau lacrimile atunci când o ascult pe Maria Ciobanu pentru că transmite anumite stări prin timbru vocal şi modul în care interpretează. Îmi plac foartem mult romanţele şi tangourile pentru că sunt un sentimental, o fire mai romantică. Ascult cu mare plăcere melodiile cântate de Gică Petrescu şi Ioana Radu.

Ce-i place
„Merg la pescuit atunci când timpul îmi permite. Locurile favorite unde merg să pescuiesc sunt pe râul Jiu şi pe lacurile din împrejurimi. Cea mai mare captură nu a trecut de un kilogram, dar sper să-mi dobor recordul. Apreciez sinceritatea şi loialitatea“.


Ce nu-i place
„Mă deranjează minciuna, cu toate că textele pe care le realizez se bazează mult pe imaginaţie. Nu îmi place bunul simţ şi lipsa de respect“.

Profil: Aurelian Mihu

Născut. 20 aprilie 1974, în Târgu-Jiu.
Studii. Liceul Industrail Bâlteni.
Experienţă. De 10 ani scrie versuri de melodii populare
Familie. Căsătorit, are o fetiţă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite