Târgu-Jiu: Portret/Alexanda Petriţa scrie poezii şi pictează icoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra lucrează la cel de-al doilea volum de poezii
Alexandra lucrează la cel de-al doilea volum de poezii

Are doar 21 de ani, însă a reuşit până acum să publice un volum de poezii, să picteze zeci de icoane, să urmeze o facultate şi să devină reporter la o televiziune locală.

Alexandra Petriţa s-a năcut în judeţul Covasna, dar locuieşte în judeţul Gorj de când avea 8 ani. Mama ei este moldoveancă, iar tatăl gorjean, el fiind şi cel care a decis să se mute cu familia în localitatea natală. Alexandra scrie poezii, descoperindu-şi această pasiune la vârsta de 11 ani, atunci când a început să aştearnă pe hârtie primele versuri. „ Primele poezii pecare le-am scris au fost despre copilărie, despre mamă şi despre natură. Abia în clasa a zecea am început să scriu vers alb, adică poezii fără rimă. De fiecare dată evitam să plâng şi să mă descarc, iar când simţeam nevoia să mă descarc, o făcem prin poezii. Poeziile mele sunt poezii triste, dar , în realitate, sunt o persoană foarte optimistă” , spune Alexandra. În clasa a douăsprezecea, la iniţaitiva profesorului de filosofie, Daniel Pătrăşincă, a publicat primul volum de poezii, editat la Craiova. Lansarea a avut loc la Muzeul Judeţean Alexandru Ştefulescu din Târgu-Jiu. Volumul, intitulat Gânduri sacre, conţine 42 de poezii şi două eseuri, temele folosite fiind trecerea în eternitate, viaţa şi infinitul. Evenimentul a fost unul foarte emoţionant, mai ales că oamenii de cultură şi cadrele didactice prezente la lansare au adus numai cuvinte de laudă pentru tânăra poetă.  A încercat să scrie şi despre iubire, dar nu a accentuat foarte mult acest capitol al vieţii, rezumându-se la un eseu publicat în aceeaşi carte. „ Lucrez la cel de-al doilea volum de poezii. Am scris până acum 25 de poezii şi sper că îl voi publica în cel mai scurt timp. Nu m-am detaşat de temele folosite în primul volum, dar am încercat să fiu mai optimistă în versuri”, a mai adăugat Alexandra.  La televiziunea la care lucrează, pe lângă munca de reporter, Alexandra prezintă rubrica Meteo şi realizează o emisiune mondenă.
Pictează icoane pe sticlă şi lemn
Poeziile ei au apărut în diverse ziare şi reviste şcolare. A participat şi la concursuri de specialitate, dar nu a pus foarte mare accent pee le. Din clasa a şasea, Alexandra a început să şi picteze. Majoritatea lucrărilor sunt icoane, dar a realizat şi natură moartă şi picturi abstracte. Toate icoanele pictate de ea au fost donate bisericilor şi celor apropiaţi. „ Îmi place foarte mult să pictez, dar, din păcate, timpul nu îmi mai permite. Acum mă concentrez asupra facultăţii şi carierei”, spune Alexandra. Este reporter la o televiziune locală, lucrând în presă din anul 2007.  „ Mi-am dorit încă de când eram mică să lucrez în televiziune şi am avut şansa să îmi îndeplinesc acesct vis. Îmi place foarte mult ceea ce fac, în special atunci când pot să ajut pe cineva, pentru că abia atunci rolul muncii mele este apreciat şi ai cele mai multe satisfacţii" , spune Alexandra.”


Care sunt scriitorii tăi preferaţi?


Îmi place să citesc poeziile lui Lucian Blaga şi George Bacovia, pentru că versurile lor conţin în mare parte viziunea mea asupra vieţii şi morţii, pecare am încercat să o exprim cât mai bine şi în poeziile mele. Îmi place foarte mult şi Emil Cioran, în special cartea Pe culmile disperării, pe care am citit-o de mai multe ori.


Care sunt planurile tale de viitor?


În primul rând, vreau să iau licenţa cu notă mare, pentru că ţin foarte mult să absolvesc facultate cu capul sus. De asemenea, vreau să mă perfecţionez în ceea ce fac, adică în munca în televiziune. Dacă o să renunţ la televiziune, mi-ar plăcea foarte mult să fiu profesoară de limba şi literatura română.


Ce-i place


Să călătoresc. Aş vrea să mă plimb peste tot, să văd toate capitalele lumii. Imi place să socializez, să cunosc cât mai multe persoane, să îmi fac prieteni. Îmi place să ascult muzică, mă decontectează. Ador muntele şi aş vrea să învăţ să schiez. Îmi plac şi animalele, am o căţeluşă, pe care o cheamă Ciripa. Îmi place şi arta machiajului şi tot ce înseamnă modă.


Ce nu-i place


Minciuna. Nu îmi plac bârfele, egoismul şi răutăţile gratuite. Nu îmi place să mă cert, prefer să rezolv problemele pe cale amiabilă şi în linişte. Nu îmi place să văd oamenii trişti şi suferinzi, pentru că acest lucru mă întristează şi pe mine. Nu-mi place când nu am timp să ma duc la shopping.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite