Târgu-Jiu: Portret: Alina Lăcătuşu dă muzicii clasice noi soprane şi tenori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiica solistei de muzică populară Victoriţa Lăcătuşu a absolvit Conservatorul şi, după numeroase turnee peste hotare, predă acum canto clasic, chiar în liceul unde a studiat.


Alina cântă de când era la grădiniţă, când s-a înscris la lecţii de pian. A urmat opt ani de cursuri de pian, iar în clasa întâi s-a înscris la Liceul de Muzică din Târgu-Jiu. Vocea o moşteneşte de la părinţii săi, care sunt cântăreţi de muzică populară,  Alina fiind fiica binecunoscutei interprete de folclor Victoriţa Lăcătuşu, iar tatăl său, Emil, cântă la acordeon. „Când eram mică, le cântam celor din familie melodii de muzică populară. Le auzeam şi îmi plăceau, le memoram şi le cântam cunoscuţiilor“, spune tânăra. La pian a renunţat în clasa a opta, pentru că începuse să fie atrasă de partea vocal-instrumentală. A urmat doi ani de canto popular la Liceul de Muzică, iar apoi s-a răzgândit şi a trecut la canto clasic, care o defineşte mai bine. „Am vrut să mă pregătesc pentru Conservator şi am ales să interpretez canto clasic. În primul rând, trebuie să ai înclinaţie şi talent spre această ramură, simţul artistic trebuie să fie dezvoltat. Este necesară şi forţă pentru studiu, pentru că este mult de învăţat. Mi-a fost greu în primul an de Conservator, dar apoi a început să îmi placă. În fiecare an am reuşit să obţin bursă“, adaugă Alina. După absolvirea Conservatorului, Alina a susţinut examenul de licenţă în municipiul Cluj-Napoca.  A obţinut nota 10 cu felicitări. „Spectacolul de licenţă a avut loc la Cluj, în cadrul Festivalulului «Viva Vox». Am interpretat o arie din opera Don Pasquale de Donizetti. Am reuşit să îi  impresionez chiar şi pe câţiva maeştrii dirijori ai Operei din Cluj, care m-au felicitat“, precizează interpreta.


Primul concert la care a participat a avut loc când Alin era în anul doi de facultate. Atunci a cântat la primăria din Viena, alături de un cor de cameră de la Timişoara. Au urmat apoi numeroase turnee în ţări precum  Serbia, Italia, Germania sau Luxemburg. „Anul trecut, în decembrie, am fost într-un turneu de colinde în Germania. Am fost primiţi cu foarte multă bucurie de românii care sunt plecaţi la muncă în străinătate. Toate concertele s-au ţinut în biserici, atmosfera a fost foarte plăcută“, mai spune Alina. 
În urmă cu câteva luni, după absolvirea Conservatorului, Alina s-a întos în oraşul natal. Acum este profesoară de canto clasic la Liceul de Muzică din Târgu-Jiu. „Niciodată nu m-am gândit că voi profesa la liceul unde am terminat şi eu studiile. Îmi place să lucrez în acest mediu, acum sunt colegă cu profesorii mei, mă simt ca în familie, mai ales că predau în aceeaşi sală în care am învăţat şi eu. Le aduc tot felul de materilae elevilor, comunicăm foarte mult, asta este cel mai important lucru“, încheie aceasta.


Ce planuri de viitor ai?


Aş vrea să particip la cât mai multe concerte de muzică clasică în Târgu-Jiu, chiar şi cu elevii şi colegii mei. Mi-aş dori foarte mult să organizez un concert la Biserica Catolică din municipiu, cadrul este foarte frumos şi primitor.  Un alt loc unde aş vrea să cânt este Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“.


Ce părere ai de play-back?


Cred că în unele situaţii este necesar. A existat o singură dată când am făcut acest lucru, într-o emisiune, când am cântat o colindă cu mama mea. Din păcate, împrejurările nu ne-au permis să cântăm live. Cei care fac play-back ies în evidenţă prin orice altceva decât vocea. Nu încurajez şi nu sunt de acord cu astfel de lucruri.


Ce-i place


Să călătoresc. Cel mai mult mi-a plăcut Parisul, unde am admirat arhitectura, arta, cultura şi felul de a fi al oamenilor. Îmi place foarte mult să merg la munte, unde mă plimb şi mă relaxez. Îmi place să mănânc, cel mai mult îmi plac sarmalele cu piftii.


Ce nu-i place


Nu agreez lipsa de cultură şi de artă din oraşul nostru. Oamenii au nevoie de artă, dar din păcate nu prea avem. Nu suport aglomeraţia, prefer locurile liniştite. Mă enervează oamenii care nu sunt punctuali.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite