Târgu-Jiu: Pompierii, la proba de salvare de la concediere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii ISU Gorj vor susţine un concurs pentru a se decide cine scapă de disponibilizare Pe lista neagră au fost incluse 63 de cadre militare, care se văd astfel puse în situaţia de a lupta pentru cele 14 posturi declarate vacante.

Şoferi, telefonişti, paznici şi servanţi de la toate structurile teritoriale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj au fost anunţaţi că vor fi concediaţi de la 15 septembrie. Dacă nu doresc să părăsească sistemul, îşi pot încerca şansa pentru unul dintre posturile rămase vacante în subunităţile din judeţ. Cele 63 de persoane incluse pe lista de disponibilizări au fost selectate în funcţie de mai multe criterii, printre care performanţele profesionale din ultimii trei ani, sancţiunile primite şi rezultatele la probele sportive anuale.
Potrivit noului stat de funcţii aprobat, la nivelul ISU Gorj sunt libere 13 posturi de comandant de echipaj şi servant în subunităţile de la Tismana, Novaci, Bumbeşti-Jiu şi Turceni, precum şi un post la Biroul Resurse Umane din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu-Jiu.


Candidaţii, aşteptaţi să depună dosarele


Lista cu numele angajaţilor care au rămas fără posturi în urma aprobării noii organigrame a fost afişată luni seara, la sediul instituţiei. Tot atunci a fost stabilit şi graficul de desfăşurare a concursurilor, precum şi tematica, selectată dintr-o bibliografie specifică. Pentru bugetarii ale căror posturi au fost desfiinţate, urmează zile grele. Salariaţii va trebui să se pună serios pe învăţat dacă vor să obţină rezultate bune şi să rămână în sistem.
Reprezentanţii ISU Gorj spun că toţi cei 63 de angajaţi vizaţi de disponibilizări au posibilitatea să candideze pentru locurile vacante. „Toată lumea se poate înscrie pentru cele 14 posturi libere. Cele mai multe locuri sunt destinate comandanţilor de echipaje, pentru care se cere neapărat permis de profesionist. Cei care nu îndeplinesc această condiţie pot opta pentru celelalte funcţii“, a declarat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.
Cei care au decis să se înscrie la concurs sunt aşteptaţi să depună dosarele până mâine la sediul instituţiei. Examinările, care se vor derula la 14 şi 15 iulie, vor fi înregistrate audio şi video, iar comisiile vor fi formate din angajaţi ai ISU Gorj, instruiţi anterior de reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, precum şi ai structurii judeţene a Direcţiei Generale Anticorupţie. Rezultatele vor fi afişate chiar în cele două zile în care au loc şi concursurile. 
Cei mai mulţi dintre pompierii afectaţi de restructurare se plâng că datorează sume mari băncilor şi că, dacă îşi vor pierde locul de muncă, nu vor mai avea posibilitate să-şi achite ratele, riscând să rămână fără locuinţele puse gaj.
Decizia privind disponibilizările este contestată chiar şi de angajaţi din alte domenii, care apreciază că guvernanţii riscă mult rărind rândurile şi aşa subţiri ale pompierilor. „Cred că Ministerul de Interne nu trebuia să dea afară pompieri, pentru că şi aşa sunt puţini. Acum îi lăsăm pe drumuri, dar ne amintim cât de multă nevoie avem de ei când le cerem să ne salveze în caz de incendiu ori de inundaţie. Nu este deloc drept. Poate că aş fi fost de acord să-i dea afară pe cei care au fost sancţionaţi sau au avut probleme cu legea, însă doar pe ei! Dacă îi disponibilizează, ar fi bine să le propună o alternativă, un loc de muncă în alt domeniu“, a spus Petru Ştefesc (47 de ani), inginer în sectorul minier.


Reţetă deja aplicată la jandarmi


În mod similar s-a procedat la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Gorj, unde 55 de angajaţi au fost puşi pe lista de disponibilizări, ca urmare a reorganizării structurilor care aparţin de Ministerul de Interne. Aceştia au fost supuşi unei evaluări profesionale la sfârşitul lunii iunie, iar 26 nu au reuşit să promoveze examenul. Este vorba de îngrijitori, şoferi, centralişti, bucătari şi electricieni care vor mai lucra la IJJ Gorj doar până la 14 iulie. 


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite