Târgu-Jiu: Polina Butaru a gătit pentru masa prezidenţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A lucrat 26 de ani ca operator chimist la Fabrica de ciment din Bârseşti. După ce s-a închis unitatea, Polina a făcut cursuri de bucătar, devenind maestră în arta culinară.

S-a născut în comuna Bîlteni şi provine dintr-o familie cu patru copii, destul de modestă. Pasiunea pentru gătit a descoperit-o la 25 de ani. Polina Butaru ne povesteşte cum a devenit maestră în arta culinară: „Nu am învăţat, ci am cules de la fiecare în parte, prieteni, cunoştinţe, rude sau femeile bătrâne din satul Moi, unde m-am născut. Nici măcar mama nu m-a învăţat să gătesc, era preocupată mai mult de muncile agricole. Am încercat să fac fel şi fel de mâncăruri sau prăjituri din diferite reviste pentru gătit“.

A hrănit toţi angajaţii

A absolvit Liceul Industrial de Chimie Nr. 2 din Târgu- Jiu, angajându-se ulterior la Fabrica de ciment de la Bârseşti, ca operator chimist la morile de făină. Gorjeanca a gătit pentru tot personalul din cadrul unităţii. Chiar şefii o rugau să le prepare cozonaci sau alte prăjituri pentru diverse ocazii. A lucrat timp de 26 de ani ca operator chimist până când unitatea s-a închis. A fost nevoită să urmeze o serie de cursuri de recalificare profesională pentru a-şi câştiga existenţa. „Dat fiind că îmi plăcea să gătesc, am ales cu uşurinţă cursurile de bucătar. Prăjiturile, în special cozonacii, erau specialitatea mea“, mărturiseşte bucătăreasa. Timp de şase ani a fost bucătar-şef la mai multe restaurant din Târgu-Jiu, având ocazia să gătească pentru preşedintele ţării. „Unul dintre patronii la care am lucrat era prieten bun cu şeful actual al statului şi mereu mă ruga să-i prepar curcan la tavă, muşchi, cârnaţi şi coaste la garniţă sau bureţi de fag conservaţi,pe care i le ducea la Bucureşti“, povesteşte femeia.  Prepară cu plăcere orice reţetă. Adoră stilul ţărănesc, în special Escalop Zingara, un meniu compus din cotlet cu sos de ciuperci, şuncă presată, ardei, Stroganov şi şalău cu sos Meunier. O perioadă a gătit pentru nunţi şi botezuri.

Pasiunea, lăsată zestre

Bucătăreasa a reuşit să transmit mai departe această tradiţie fiului său. „Pentru mine, gătitul este o mare pasiune, dar reprezintă şi profesia mea de bază, pentru că aşa îmi câştig existenţa. Fiul meu m-a moştenit în ceea ce priveşte gătitul. Are 25 de ani şi, chiar dacă are prietenă, întotdeauna el găteşte. Face absolut orice. Într-o zi a preparat curcan cu portocale şi prune uscate. Sunt foarte mândră de el pentru că este foarte talentat. Cântă la vioară şi este angajat la Opera Română din  Cluj. Susţine concerte în ţară şi în străinătate la care particip şi eu cu mare plăcere“, încheie mândră Polina Butaru, bucătăreasa de la «7 Păcate», cel mai nou şi mai luxos restaurant din municipiul Târgu-Jiu.

Care este cel mai sofi sticat meniu?

Cel mai sofi sticat meniu este şniţelul umplut sau Gordon Bleu. De obicei, acesta se prepară în 40 de minute, însă eu îl termin în 20 de minute.

 Care este meniul cel mai uşor de preparat?

Cel mai uşor de preparat este friptura de pui sau de porc. Timpul de preparare la mine este de 10 minute. Şi tortul simplu se prepară uşor, îmi ia maxim 20 de minute.

Ce-i place: Muzica clasică, omenia, bunul simţ şi respectul de sine. Îi place să meargă la teatru. Adoră teatrul, motiv pentru care cinci ani a făcut parte din echipa de teatru a fostei fabrici de ciment de la Bârseşti, participând la diverse spectacole în ţară.

Ce nu-i place: „Perversitatea şi răutatea oamenilor. „Acestea sunt singurele elemente care m-au dezamăgit mult în viaţă. Nu îmi place să critic sau să invidiez pe nimeni.“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite