Târgu-Jiu: VIDEO/ Află ce colind unic în ţară au gorjenii din Cloşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Babele şi moşii nu se întâlnesc decât în satele comunei Padeş
Babele şi moşii nu se întâlnesc decât în satele comunei Padeş

În sate Cloşani Cloşani, Motru Sec şi Călugăreni, din comuna Padeş, există un obicei nemaiîntâlnit în Oltenia şi în nicio parte a ţării. Din alaiul de piţărăi fac parte mai multe creaturi stranii. Este vorba de tineri care se costumează cu măşti făcute chiar de ei din diferite piei de animale.

Carmen Sarcină conduce Ansamblul folcloric «Roua» din Cloşani. Aceasta spune că obiceiul este păstrat din timpuri străvechi. Carmen Sarcină merge în piţărăi şi confecţionează măşti pentru membrii ansamblului: „Se pleacă în colindat cu mic, cu mare, în ajunul Crăciunului, pe la prânz. Bunicii îşi duc nepoţii în capul satului şi de acolo se pleacă, iar copiii îi strigă pe gospodari să iese la poartă ca să fie colindaţi şi să le împartă colăcei. La noi, în alaiul de piţărăi îşi fac apariţia măştile, moşi şi babe, băieţi care îşi confecţionează măşti populare din piele de oaie. Pe cap poartă tot măşti simbolizând diferite animale domestice şi chiar sălbatice, urs sau vulpe, iar unii îşi pun coarne de cerb. Aceste măşti au darul de înveseli puţin alaiul de piţărăi, dar, în acelaşi timp, se spune că alungă răul din satul respectiv şi din gospodăria care este colindată“.

image

Se colindă prin tot satul şi piţărăii primesc colaci, nucă, mere, iar mai nou şi eugenii. Celor mai mari li se mai dau vin şi ţuică fiartă. Seara se face o horă a satului unde toţi băieţii îşi dau jos masca.

Se costumează în peşteră

Târgu-Jiu

Marius Stanciu, în vârstă de 16 ani, elev, va purta pentru a doua oară masca de moş: „Mi-am confecţionat masca singur, dar m-a ajutat şi bunicul. Dimineaţa, în ajun de Crăciun, o să mergem într-o peşteră din apropiere unde ne vom costuma, pentru că nu ştie nimeni cine se află în spatele măştilor. Dacă m-a suparat cineva, merg la el şi îl împing sau dacă îmi place de o fată mă voi duce să o sărut, pentru că nu ştie cine se ascunde sub mască. La casele unde nu iese nimeni, le scoatem porţile din balamale şi le mutăm“.

image

15 măşti confecţionate pentru acest an

Acest obicei este păstrat din generaţie în genaraţie în satele din comuna Padeş. „Ne-am născut cu el, şi la fel bunii şi părinţii noştri. Am întrebat şi bătrânii din sat şi tot la fel se practica acest obicei. Sunt măşti miri, de capră, alţii şi-au luat din piele de vânat: lup, vulpe“, ne spune Carmen Sarcină.


Tinerii care poartă măştile şi le confecţionează singuri, iar pentru ansamblul folcloric din localitate acestea sunt create de Carmen Sarcină, catre a făcut 15 măşti pentru acest an. „Cam toţi cei carepoartă măşti şi le fac singuri, iar cine nu ştie vine şi întreabă, iar eu îi arăt. Pentru anul acesta am făcut 15 măşti pentru tinerii din sat“, precizează Carmen Sarcină.

Târgu-Jiu
image
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite