Târgu-Jiu: Pieţarii îngheaţă la tarabe pentru a face bani de chirie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercianta Ioana Popescu îndură frigul pentru a-şi achita chiria mesei
Comercianta Ioana Popescu îndură frigul pentru a-şi achita chiria mesei

Deşi chiriile s-au micşorat, banii câştigaţi nu le ajung comercianţilor pentru a plăti taxa pe masă. Chiar dacă stau câte zece ore zilnic în frig pentru a-şi vinde produsele şi fac reduceri, vânzătorii din Piaţa Centrală se plâng de faptul că numărul clienţilor s-a micşorat.

Cei peste o sută de producători agricoli din Piaţa Centrală din Târgu-Jiu se plâng de lipsa cumpărătorilor. După sărbători, vânzătorii se uită lung după clienţi, cu toate că produsele nu lipsesc de pe mesele lor. În perioada de iarnă, profitul scade considerabil, iar comercianţii sunt nevoiţi să îndure frigul din pieţe pentru a-şi păstra mesele, ale căror taxe de abia le mai pot achita. Deşi oferta este la fel de bogată ca şi înainte de sărbători, iar preţurile sunt accesibile, clientela este tot mai rară.

Reduc din preţuri ca să poat vinde

O ţărancă din Băleşti care a venit cu legume la piaţă nu a vândut astăzi nimic. „Am fasole uscată şi ardei la borcan, dar ieri am făcut doar 15 lei, iar astăzi nu am vândut nimic. M-am uitat lung după clienţi. Am îngheţat de pomană. Sunt bătrână şi mă dor picioarele. Nu o să reuşesc să strâng nici banii de chirie. Plătesc lunar 430 de lei pentru o masă, dar, fiindcă profit nu avem, Primăria ar trebui să reducă chiria“, a spus  Ioana Popescu, producător agricol, în vârstă de 69 de ani. Sărbătorile au sărăcit buzunarele gorjenilor, aceştia axându-se doar pe cumpărăturile esenţiale. „Aproape tot salariul l-am cheltuit pentru masa de sărbători. Mi-am cumpărat doar câteva kilograme de cartofi că nu mai aveam“, a spus Elena Dobre din Târgu-Jiu.
Comercianţii, fie ei tineri sau în vârstă, suportă frigul îmbrăcaţi cu mai multe rânduri de haine. Mulţi spun că vor lăsa la preţuri ca să atragă clienţii. „Eu vând urzici, dacă omul vrea să ia mai multe grămezi mai negociez la preţ. Trebuie să mai reduc din preţuri ca să pot vinde“, spune Mioara Dobre de 53 de ani din Băleşti.
Preţul unui kilogram de cartofi  varia între 1 leu şi 1,2 lei în funcţie de calitate. Ceapa,  morcovii şi varza se vinde astăzi cu 2 lei kilogramul.


Reprezentanţii Primăriei municipiului Târgu-Jiu au hotărât ca şi în acest an, în lunile ianuarie şi februarie, comercianţii să plătească o chirie mai mică. „Eu cred nici aşa nu vom putea face faţă la sfârşitul lunii cât e să plătim taxa la tarabă. Dacă vânzările merg în continuu aşa, o să ne trezim că ni se strică produsele pe tarabe“, mărturiseşte Maria Pârvu, o altă comerciantă din Stăneşti. Administratoriul Pieţei, Ion Năsărâmbă,  spune că taxele pentru ocuparea tarabelor nu au crescut de mai mulţi ani. „Deşi preţul la utilităţi a crescut în ultimii ani, chiriile nu au fost mărite de ani de zile“.

Pieţarii vor plăti mai puţin cu 20 %

Pieţarii vor achita o chirie redusă cu 20 % în lunile ianuarie şi februarie. Astfel,  dacă până acum comerciantul plătea pe zi o sumă de 13,6 0 lei pe o masă, din ianuarie va achita 10, 80 de lei. Administratorii Pieţei Centrale au recunoscut că anul 2009 a fost unul foarte slab în ceea ce privesc vânzările din cauza crizei. 40 % din comercianţii care vin zilnic la piaţă au întârziat cu plata chiriei, care se percepe lunar pentru ocuparea tarabelor. Aceştia se roagă de administratori să-i mai păsuiască o vreme. Toţi banii astfel colectaţi sunt direcţionaţi către utilităţi şi firmele de salubritate.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite