Târgu-Jiu: Pictează scene biblice pe pereţii şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul plastic Gheorghe Plăveţi şi elevii Liceului Teologic din Târgu-Jiu „îmbracă“ zidurile cu imagini precum Cina cea de Taină şi Drumul Crucii. Echipa de gorjeni speră ca lucrările să fie gata de Paşti, când unitatea de învăţămând va găzdui olimpiada naţională de teologie.

Cu bani puţini se fac lucruri sfinte la Liceul Teologic din Târgu-Jiu. Conducerea instituţiei de învăţământ a decis ca pe pereţii din şcoală să fie pictate personaje biblice şi speră ca lucrările să fie gata chiar într-o zi sfântă, de Paşti.

image

„Am obţinut o sponsorizare de 2.000 de lei de la domnul Brăila, bani din care am cumpărat materialele necesare pentru aceste picturi. Sunt implicaţi elevi de la mai multe clase, fiind coordonaţi de domnul profesor Gheorghe Plăveţi. Cam toată şcoala va fi pictată, să se vadă că e liceu teologic. Este mai greu de realizat pe perete, întrucât şi suprafaţa e foarte mare, dar aş vrea ca până la Paşti să fie gata, mai ales că vom găzdui olimpiada naţională de teologie“, a precizat Gheorghe Benegui, directorul unităţii de învăţământ.

image

Tinerii au început deja lucrul. „Pe scara profesorilor vor fi Patimile Mântuitorului, Cina Cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani, Sărutul lui Iuda, Răstignirea, Coborârea de pe Cruce, iar în dreptul scărilor va fi Drumul Crucii. Apoi ajungem până la etaj, la Înălţare. Ceea ce încercăm noi nu mai există în ţară şi lucrăm pe tehnicile tradiţionale. Participă elevi de la clasa a XII-a, a IX-a şi a XI-a. Avem schele improvizate, dar ne descurcăm. Mai greu va fi pe scări. Când o să ajungem la înălţare va fi nevoie de o schelă mai mare. Pe tavan va fi cel mai greu. Vor fi ilustraţi evanghelişti, pantocrator“, a declarat Gheorghe Plăveţi, profesor de pictură bisericească, arte vizuale şi studiul culorilor la secţia Patrimoniu Cultural, din cadrul Liceului Teologic.

Sacrifică timpul liber pentru pictură

Liceenii aşteaptă cu nerăbdare să termine cursurile pentru a continua lucrul. „Îmi place ceea ce fac. Vom picta pereţii până la etajul II. Rămânem cu plăcere după ore să facem acest lucru“, a spus Corina Maria Cârţână, de 15 ani.

image

„Pictura în frescă e asemănătoare cu cea pe lemn, dar are şi ea diferite canoane", a adăugat o altă elevă de clasa a IX-a, Maria Mihaela Pistriţu.

Gheorghe Plăveţi (foto stânga) şi Gheorghe Benegui (foto dreapta)

image

Despre picturile realizate de artistul plastic Gheorghe Plăveţi dascălii au numai cuvinte de laudă. „Nu face nimeni mâinile sfinţilor ca dânsul. Ştiu părerea unui arhitect de la Paris, care a spus că Plăveţi dă expresivitate mâinilor ca niciun alt contemporan“, a declarat învăţătoarea Eugenia Stoian. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite