Târgu-Jiu: A predat matematică elevilor din Maroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petre Ciungu este profesor de peste 35 de ani, o experienţă inedită fiind detaşarea de câţiva ani într-o ţară africană. Este autorul a zeci de cărţi de specialitate.

Matematica i-a plăcut încă din ciclul primar, iar în gimnaziu şi liceu s-a pregătit cu seriozitate, rezolvând un număr destul de mare de probleme de matematică. „Din punctul meu de vedere, matematica este cea mai uşoară muncă, lejeră, deoarece cu un creion şi o foaie de hârtie poţi lucra oriunde. Satisfacţia rezolvării unei probleme, oricât de abstractă ar fi, o pot compara cu aceea de a-mi mobila o cameră după cele mai noi modele. Sunt primul profesor de matematică atât din familie, cât şi din comuna Alimpeşti“, spune Petre Ciungu. A participat la olimpiadele de matematică, pe vremea aceea nefiind susţinut financiar de nimeni, doar profesorii susţinându-l moral. A urmat Liceul Tudor Arghezi din Târgu-Cărbuneşti, iar în anul 1970, a dat admitere la Facultatea de Matematică de la Universitatea din Timişoara. „La facultate am cunoscut profesori de mare valoare în domeniul matematicii şi exemplul lor a constitut pentru mine cel mai mare imbold, având în vedere greutăţile materiale şi familiale prin care am trecut în studenţie. Am terminat facultatea şi am fost repartizat ca profesor de matematică în Târgu-Jiu, la Şcoala Numărul 7“, adaugă dascălul.


Apreciat de elevii săi


A lucrat apoi ca profesor detaşat la mai multe licee şi a fost titularizat la Grupul Industrial Numărul 4, unde a fost director adjunct, iar apoi director al acestei unităţi. Între anii 1982-1985, a fost profesor de matematică în Maroc, în cadrul unui program de coopeare româno-marocan. „A fost prima mea experienţă în afara ţării. Şi, cum învăţământul marocan era asemănător cu cel românesc, nu am avut niciun fel de problemă în a mă adapta. Nivelul de trai era destul de scăzut în Maroc în acea perioadă, dar cu banii pe care îi primeam era viaţa ceva mai dulce decât cea care începuse să fie în România“, mai spune Petre Ciungu. În 1998, s-a transferat la Colegiul Comercial Virgil Madgearu, iar din 2001 este director al acestui colegiu. „În cadrul Colegiul Comercial Virgil Madgearu, prima preocupare a mea ca profesor a fost să pregătesc cât mai bine elevii pentru examenul de bacalaureat şi pentru admiterea în învăţământul superior, dar şi pentru olimpiadele de matematică, astfel că, de-a lungul timpului, toţi elevii pe care i-am pregătit au obţinut note bune la bacalaureat şi tot aşa de bune la admiterea la facultate. Am obţinut şi câteva premii şi menţiuni la olimpiada de matematică faza naţională. Ca profesor, mă bazez pe pregătirea mea serioasă şi continuă, dar şi pe faptul că această meserie mi-a fost dragă chiar de când eram elev în calsele cele mai mici. Consider că elevii mei mă apreciaza şi mă respectă pentru modul în care lucrez la matematică, dar şi ca director al acestui liceu“, încheie profesorul de matematică.


Ca director, ce realizări aţi avut la colegiul pe care îl conduceţi?


În primul rând, am coordonat activitatea didactică astfel încât şcoala să aibă rezultate şi la alte materii. Un punct foarte important a fost realizarea de proiecte cu finanţare externă, dar şi proiecte internaţionale în domeniul educaţional. În cadrul proiectelor de cooperare internaţională, foarte mulţi elevi au avut ocazia să meargă în ţările cu care am avut parteneriate la concursuri.


Cum apreciaţi sistemul de învăţământ din România?


După părerea mea, sistemul de învăţământ a fost bine organizat şi structurat şi cred că nu e momentul să se facă schimbări prea mari, cel puţin în acest domeniu al structurii sistemului. În proiectul legii de învăţământ, este prevăzută trecerea clasei a noua de la liceu la gimnaziu, precum şi eliminarea obiectului matematică de la bacalaureat pentreu elevii de la liceele tehnologice, două lucruri cu care nu pot fi de acord.


Ce-i place


Scriu cărţi de matematică şi în domeniul managementului educaţional, am publicat până acum 26 de cărţi din aceste domenii. Îmi place să muncesc, aş putea să spun că sunt bolnav de muncă. Ador să călătoresc, mai ales cu colegii şi elevii mei, în cadrul programelor şi parteneriatelor internaţionale pe care le avem la şcoală, dar şi împreună cu familia.

Ce nu-i place


Nu suport oamenii cu pregătire, dar care nu sunt întotdeauna foarte serioşi şi mi-aş dori ca tinerii care lucrează în învăţământ să accepte faptul că ideile mele privind acest sector sunt încă de folos. Nu îmi place politica aşa cum se desfăşoară ea în momentul actual.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite