Peste 10.000 de pelerini vor veni la Mănăstirea Lainici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfinţirea noii biserici a Mănăstirii Lainici şi canonizarea Sfântului Irodion reprezintă cel mai mare eveniment religios din istoria judeţului Gorj. Patriarul României, IPS Daniel, alături de mitropoliţii Olteniei, Moldovei şi Ardealului vor fi prezenţi la ceremonialul de la Mănăstirea Lainici.

Peste 10.000 de pelerini din toată ţara sunt aşteptaţi duminică, 1 mai, la Mănăstirea Lainici, unde va avea loc cel mai mare eveniment religios din istoria judeţului Gorj: canonizarea sfântului Irodion şi sfinţirea noii biserici, a cărei construcţie a început în anul 1990. Slujba va începe la ora 8.30, în curtea mănăstirii, unde a fost amenajată o scenă special pentru acest moment. Ceremonialul religios va fi oficiat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarul României, împreună 20 de ierarhi. La evenimentul religios vor mai participa mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu, şi arhiepiscopul Ioan al Covasnei şi Harghitei. După slujbă, va avea loc un concert de cântări bisericeşti şi pricesne, susţinut de corurile din Târgu-Jiu. „Va fi un eveniment important la nivelul întregii ţări. Are loc proclamarea şi recunoaşterea oficială a sfinţeniei fostului stareţ la mănăstirii Lainici, Sfântul Irodion. În Oltenia au mai fost până acum doar două canonizări, cea Sfântului Nicodim, de la Tismana, şi a Sfântului Calinic, de la Cernica“, ne spune stareţul Mănăstirii Lainici, Ioachim Pârvulescu.

Luceafărul de la Lainici

Sfântul Irodion a fost stareţ al mănăstirii Lainici în perioada 1854 - 1900. Acesta a fost duhovnicul Sfântului Calinic de la Cernica, cel din urmă numindu-l "Luceafărul de la Lainici". Stareţul Ioachim ne spune că sfântul Irodion a avut puteri miraculoase: „A fost făcător de minuni, atât în viaţă, cât şi după urcarea la ceruri. Era văzător cu duhul şi a prevăzut Primul Război Mondial şi ceea ce urma să se întâmple cu mănăstirea în perioada respectivă, când sfântul lăcaş a fost ocupat, între anii 1916 şi 1919, de trupele germane şi austro-ungare, preoţii deportaţi, clădirile distruse, iar biserica a fost transformată în grajd".
Ordinea va fi asigurată de peste 100 de jandarmi din cadrul Inspectoralui Judeţean de Jandarmi (IJJ) Gorj „Se aşteaptă o afluenţă mare de credincioşi şi ne-am pregătit cu efectivele necesare“, a precizat Florin Popescu, comandantul IJJ Gorj. De asemenea, 550 de poliţişti vor supraveghea desfăşurarea evenimentelor de 1 Mai, iar mulţi dintre ei vor fi prezenţi la Mănăstirea Lainici.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite