Târgu-Jiu: VIDEO / Persoanele cu dizabilităţi învaţă să picteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările realizate de persoanele cu dizabilităţi vor fi prezentate într-o expoziţie
Lucrările realizate de persoanele cu dizabilităţi vor fi prezentate într-o expoziţie

La Clubul persoanelor cu handicap din Târgu-Jiu se desfăşoară un cerc de pictură pe sticlă, care se va încheia în preajma sărbătorilor de iarnă cu o expoziţie. Cinci persoane cu dizabilităţi sunt învăţate să picteze de către doi voluntari, absolvenţi ai Facultăţii de Arte de Plastice

35 de lucrări au fost realizate, până acum, de către persoanele cu handicap care participă la cercul de pictură pe sticlă din cadrul Clubului „Per Aspera ad Astra”. Toate picturile vor fi prezentate într-o expoziţie, care va fi deschisă în apropierea sărbătorilor de iarnă. Cursurile au loc de două ori pe săptămână, iar unele persoane vin chiar de la peste 40 de kilometri. Florentina Culeac, în vârstă de 31 de ani, din oraşul Motru, suferă de hemipareză. Aceasta şi-a redescoperit pasiunea pentru desen, cu toate că suferă de hemipareză: „De mică mi-a plăcut să desenez, dar nu am avut ocazia să învăţ tehnicile şi niciodată nu am pictat pe sticlă. Cel mai mult îmi place să pictez icoane. Am reuşit să fac şapte icoane. Atunci când pictez am o stare de linişte. Îmi doresc să învăţă mai mult şi, de ce nu, să îmi pot câştiga existenţa din această ocupaţie“.
Ramona Negrea, în vârstă de 31 de ani, este o altă cursantă de la cercul de pictură. „A fost ceva nou pentru mine. Este frumos şi pentru că am avut posibilitatea să cunosc alte persoane şi să comunic. Am pictat un brad de Crăciun, un coş cu fructe, doi porumbei şi un peisaj cu un deal“, ne spune Ramona Negrea.


Nu mai doreau să plece acasă de la cursuri


Lecţiile de pictură au fost susţinute de doi voluntari, absolvenţi ai Facultăţii de Artă Plastică. Unul dintre aceştia este Dorina Cioplea, care i-a învăţat primii paşii în pictură. „Mi-a părut bine că pot să fiu voluntar şi că pot să-i învăţ ceva. Au învăţat bine încă de la început. Unii au fost reticienţii, dar, după prima oră, nu au mai vrut să plece acasă. Au învăţat repede, iar unii dintre ei sunt foarte talentaţi. Toţi au făcut eforturi să se ridice la un nivel înalt“, a precizat , a precizat Dorina Cioplea.

Nicoleta Stoica, iniţiatoarea cercului de pictură

Iniţiatoarea cercului de pictură este Nicoleta Stoica, coordonatoarea clubului pentru persoane cu handicap.  al asociţiei. „Iniţiativa a fost foarte bine primită. Posibilitatea de a ne exprima prin intermediul culorii este un mijloc extraordinar de a ne recrea şi poate fi o şansă pentru a ne descoperi aptitudinile care să ne stimuleze pe mai departe“, a spus Nicoleta Stoica.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite