Târgu-Jiu: Persoană cu handicap grav, amăgită de o firmă de protezare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Chiţiba aşteaptă proteza de o jumătate de an
Cornel Chiţiba aşteaptă proteza de o jumătate de an

Cornel Chiţiba, în vâstă de 54 de ani, susţine că a fost amăgit de o societate care se ocupă de confecţionarea protezelor. Bărbatul are un picior amputat şi îi lipseşte, de asemenea, o parte din talpă, fiind declarată persoană cu grad grav de handicap.

Cornel Chiţiba a solicitat, anul trecut, la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj achiziţionarea unei proteze. La sfârşitul anului 2010 i s-a aprobat solicitarea şi a primit o decizie prin care i se suporta suma de 4500 lei pentru confecţionarea unei proteze. Acesta ne spune că s-a prezentat la firma Ortopedica Bucureşti, care are o filială chiar în centrul oraşului Târgu-Jiu. „Am lăsat decizia eliberată de CAS Gorj unei lucrătoare, care  mi-a spus că va veni peste câteva zile acasă pentru a-mi lua mulajul. Am fost informat că nu mai trebuie să plătesc niciun leu. Am dat peste 40 de telefoane ca să vină să-mi ia mulajul, dar de fiecare dată s-a găsit un motiv pentru a mă amâna. Aşa am stat cinci luni. Până la urmă, în urmă cu doar câteva zile, a venit doamna Mihaela de la Ortopedica, dar mi-a spus că trebuie să mai achit încă 2000 de lei, pe lângă suma de 4500 de lei decontată de CAS. Nu am avut de unde să plătesc aceşti bani, pentru că eu primesc doar o pensie de  350 de lei, şi mi-au dat decizia înapoi“.

Nu a avut mai mulţi bani şi nu i s-a făcut proteza

Mihaela Dodoi, reprezentanta Ortopedica Târgu-Jiu, spune că lucrurile nu stau aşa cum au fost prezentate de Cornel Chiţiba: „I-am spus de la început cât costă. Era vorba de o sumă de 1600-1700 de lei, pentru că proteza era mai scumpă decât suma decontată, însă mereu ne-a spus că nu are bani. Chiar în luna ianuarie vroiam să mergem cu un tehnician venit de la Bucureşti, dar ne-a spus că nu dispune de bani“.
Cornel Chiţiba are o viaţă destul de grea. Trăieşte într-o casă veche din lemn şi singurul venit pe care-l primeşte este pensia de boală

Merge cu ajutorul cârjelor

Cornel Chiţiba trebuie să-şi schimbe proteza o dată la patru ani. Acesta nu mai poate să o folosească pentru că îl jenează. „Medicii mi-au recomandat să-mi schimb proteza la fiecare patru ani. În anul 2003 mi-a fost amputat piciorul drept pentru că sufeream de arterită, iar un an mai târziu mi-am procurat prima proteză. Acum nu mai pot să mă deplasez cu ea pentru că mă jenează. Merg cu cârjele sau cu ajutorul unui căruţ cu rotile“, ne spune Cornel Chiţiba.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite