Târgu-Jiu: Pensii ciuntite, „cadou“ în prag de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bădina Poamă trebuia să primească 570 de lei, dar i s-au oprit 200 de lei pentru întreţinere
Bădina Poamă trebuia să primească 570 de lei, dar i s-au oprit 200 de lei pentru întreţinere

Peste 200 de vârstnici s-au trezit cu reţineri, după ce creditorii au întocmit titluri executorii pentru neplata datoriilor. Casa Judeţeană de Pensii le opreşte pensionarilor până la 50 la sută din venituri pentru acoperirea datoriilor la asociaţie, impozite şi bănci.

Tot mai multe persoane de vârsta a treia care au făcut împrumuturi în bănci nu îşi mai pot plăti ratele, întreţinerea sau impozitele. Din această cauză, li se reţin sume din pensii pentru acoperirea datoriilor. Casa Judeţeană de Pensii Gorj a pus poprire pe veniturile unor pensionari rău-platnici, în baza titlurilor executorii emise de diverse instituţii bancare, asociaţii de proprietari sau Direcţia de Finanţe. 230 de persoane s-au trezit în prag de sărbători cu veniturile ciuntite.

225.000 de lei, vărsaţi către creditori

La ora actuală, peste 1.700 de oameni nu primesc pensiile întregi, suma lunară a viramentelor efectuate în contul acestor popriri depăşind 200.000 de lei. „În total în judeţul Gorj există un număr de 1.760 de popriri care presupun reţinerea a o treime din venituri şi chiar 50 la sută, în urma unor hotărâri judecătoreşti. Numărul popririlor a crescut de la o lună la alta. La începutul anului existau 1150 de popriri. Creditorii mai întâi trimit somaţii la domiciliul debitorilor. Cei mai mulţi au credite şi dobânzi la bănci, datorii la impozite şi întreţinere. Suma lunară pe care noi trebuie să o virăm în contul instituţiilor este de aproximativ 225.000 de lei“, a declarat Daniela Negoiţă, director executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj. Unii s-au enervat la culme când au primit pensia tăiată. „Sunt foarte supărat pentru că am pensie mică şi nu mi-am plătit impozitul. Nu mai pot face faţă scumpirilor“, a spus Ion Florea, de 60 de ani, din comuna Borăscu. Bădina Poamă, în vârstă de 57 de ani, din Târgu-Jiu, are o pensie de 570 de lei şi i s-au reţinut 200 de lei din cauză că nu şi-a plătit întreţinerea.

„Am ajuns în vremuri cumplite“

 „Îmi este greu, mai ales că vin sărbătorile. Aş avea nevoie de mai mulţi bani, dar nu am reuşit să-mi achit datoriile la asociaţie. Am renunţat la dulciuri şi bunătăţi pentru nepoţei. Nu mi-am cumpărat nici încălţăminte. Eu şi soţul cheltuim peste o sută de lei pe medicamente. Am ajuns în vremuri cumplite“, spune Bădina Poamă.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite