Târgu-Jiu: Pensia anticipată, mai bună decât leafa tăiată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Groza a spus că mai bine iese la pensie şi se apucă de afaceri
Stelian Groza a spus că mai bine iese la pensie şi se apucă de afaceri

Tăierile salariale îi determină pe dascălii gorjeni să părăsească învăţământul. În timp ce unii se pensionează anticipat, alţii solicită concediu fără plată pentru a-şi găsi alt job mai bine plătit în ţară ori peste hotare.

După ce guvernanţii i-au tăiat 40 la sută din leafă, Stelian Groza, în vârstă de 63 de ani, a decis să se pensioneze cu doi ani mai devreme, după 44 de ani de muncă. „Am fost învăţător la mai multe şcoli generale din Târgu-Jiu şi ultima dată am predat la Şcoala Generală Grigore Geamănu din Turcineşti. Anul trecut luam în mână 2.300 lei, iar anul acesta am ajuns după tăierea sporurilor şi a salariului cu 25 la sută la 1.300 de lei. Am analizat situaţia  şi am ajuns la concluzia că aproape acelaşi venit l-aş avea şi după pensionare. Nu avea rost să mai rămân, mai ales că în ultimii ani făceam naveta de la Târgu-Jiu la Turcineşti. Acum mă gândesc să mă apuc de afaceri“, a spus fostul învăţător. În locul acestuia a venit cu detaşare o tânără dăscăliţă care face naveta de la Stăneşti.

De la professor la baby-sitter

Numărul dascălilor pensionaţi înainte de vreme este de cinci ori mai mare faţă de cel de anul trecut. „50 de profesori au depus cereri de pensionare anticipată anul acesta, în timp ce anul trecut doar 10. Este adevărat că situaţia devine complicată pentru activitatea didactică. Dascălii care pleacă sunt înlocuiţi cu alţii, prin detaşare, dintre cei care au domiciliul aproape de şcoală. Primul criteriu de selecţie este nota obţinută în urma concursului naţional de ocupare a posturilor didactice“, a declarat Cornel Toma, inspector resurse umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj. Leafa de mizerie i-a determinat şi pe profesorii tineri să ia calea străinătăţii. Luna trecută aproape 30 de cadre didactice au solicitat acordarea concediului fără plată pe o perioadă de un an de zile pentru a-şi căuta un loc de muncă în ţară sau în străinătate. „Locuiesc la o familie în Anglia şi am grijă de un băieţel, în vârstă de 10 ani. Înainte săplec am predat economia,  dar luam în mână 7.00 de lei. Nu ştiu când voi reveni în ţară, însă salariul aici este destul de motivant“, a declarat Ramona Militaru, de 33 de ani.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite