Târgu-Jiu: Pastorul bisericii apostolice Ion Mihai, reclamat la poliţie pentru că a înmomântat o bătrână fără ştirea preotului ortodox

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bătrână a fost înmormântată fără ştirea preotului ortodox din satul Pişteştii din Deal, locuit de romi.Poliţia a rezolvat cazul printr-o adresă trimisă Primăriei Scoarţa pentru alocarea unui spaţiu în cimitirul din localitate

Ion Mihai, pastor al bisericii apostolice din cartierul de romi Meteor, a fost reclamat la poliţie de preotul din satul Pişteştii din Deal, din comuna Scoarţa, pentru că a înmormântat o bătrână în cimitirul destinat ortodocşilor fără să-l anunţe. Poliţiştii l-au chemat pe pastorul Ion Mihai la secţia de poliţie şi l-au pus faţă în faţă cu preotul Mircea Mogoşanu, pentru a ajunge la o înţelegere. Nicolae Morie, şeful Poliţiei Oraşului Târgu-Cărbuneşti, spune că a preotul ortodox Mircea Mogoşanu a făcut o sesizare privind înmormântarea care a avut loc în localitatea Pişteştii din Deal în urmă cu aproximativ o săptămână: „S-a sesizat de către preotul din localitate că a avut loc înmormântarea Eleonorei Căldăraru, o bătrână din sat,  în cimitirul din Pişteştii din Deal unde sunt înmormântaţi credincioşii ortodocşi. S-a stabilit, în urma discuţiilor cu cei doi, să se delimiteze un loc în cimitirul din localitate unde să fie înmormântaţi membrii acestei confesiuni religioase. S-a făcut, în acest sens, o adresă către Primăria comunei Scoarţa“.

„Nu e treaba preotului“

Ion Mihai, pastorul Bisericii apostolice a lui Dumnezeu, spune că are dreptul să slujească la o înmormântare şi vede ca neîntemeiată sesizarea făcută de preotul Mogoşanu: „Nu este treaba preotului dacă eu pot să slujesc. Am făcut slujba acasă la om şi la cimitir. Este un cimitir de obşte şi se află sub administrarea primăriei, aşa că membrii comunităţii noastre pot să fie îngropaţi acolo. Am fost la poliţie şi am dat declaraţie. Am cerut să ne delimiteze un spaţiu în cimitir. Vom cere la Mitropolia Oltenia să ne aloce o suprafaţă în cimitirul din sat pentru creştinii Bisericii Apostolice, care funcţionează, în cadrul Uniunii Romilor Creştini din România“.

Înmormântarea nu a fost legală

Preotul paroh din satul Pişteştii din Deal, Mircea Mogoşanu, spune că înmormântarea nu s-a desfăşurat în mod legal pentru că trebuia ca familia şi pastorul Bisericii Apostolice să-l anunţe: „Este unul dintre cele 18 culte religioase recunoscute în România şi are dreptul să înmormânteze, dar trebuie să facă acest lucru într-un mod legal. Familia şi pastoral ar fi trebuit să mă anunţe despre această înmormântare. Mai mult decât atât, ar fi trebuit să primesc adeverinţa de înmormântare eliberată de către Primăria comunei Scoarţa“.
Preotul Mircea Mogoşanu a mai precizat că adepţii acestui cult religios trebuie să-şi delimiteze o porţiune în cimitirul din localitate unde să fie înmormântaţi: „Membrii acestui cult nu se înmormântează împreună cu ortodocşii. Trebuie făcut în mod legal. Lângă cimitir se va delimita o porţiune destinată membrilor bisericii apostolice de care să se ocupe şi îngrijească. Eu nu am nimic cu oamenii care fac parte din acest cult“. Preotul neagă că ar fi făcut o sesizare la poliţie.

Biserica Apostolică numără 700 de credincioşi

Ion Mihai este de etnie romă şi locuieşte în cartierul Meteor din Târgu-Jiu, unde trăiesc ţiganii mai înstăriţi. Acesta este preşedintele Uniunii Romilor Creştini din România. Acesta este pastorul Bisericii Apostolice a lui Dumnezeu, despre care spune că el a înfiinţat-o. Locuieşte într-un palat cu trei etaje, iar vis-a-vis de locuinţa lui a construit şi biserica, unde în fiecare duminică sunt organizate slujbe.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite