Târgu-Jiu: Păşeşte pe drumul muzicii cu bucurie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiază pianul de la şapte ani şi este unul dintre cei mai talentaţi elevi ai Liceului de Muzică din Târgu-Jiu. A câştigat numeroase premii la concursuri de interpretare instrumentală.

Irina nu-şi imaginează viaţa fără muzică şi este convinsă că bucuria de a cânta este un ingredient-cheie pentru formarea ca pianistă. Tânăra se numără printre cei mai talentaţi elevi de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice Constantin Brăiloiu, pentru că întotdeauna îşi stabileşte ca obiectiv performanţa.

De când aveam şapte ani s-a ocupat de mine doamna profesoară Mihaela Popescu. Tatăl meu cânta la orgă şi tocmai din acest motiv am ales pianul, fiind tot un instrument cu clape. Am avut o atracţie pentru muzică de la început, pentru că am simţit mereu bucuria de a cânta“, mărturiseşte Irina.

Fetiţa de 13 ani nu oboseşte niciodată în faţa pianului şi spune că îi este greu să se despartă de el atunci când termină cursurile. Irina visează ca, într-o bună zi, să primească un instrument care să fie numai al ei şi cu ajutorul căruia să facă Gorjul celebru peste hotare.

A fost de la început un copil care a abordat cu multă lejeritate studiul. Nu mi-a lăsat niciodată impresia că este o activitate care ar obosi-o, dovadă fiind şi rezultatele la toate competiţiile de până acum. În ultimii trei ani, Irina a participat, alăturii de elevii Şcolii de Vară, la cursurile oferite de pianista franceză Veronique Thual Chauvel, care vine aici şi lucrează cu elevii noştri. Este foarte important studiul, pentru că se formează tehnica necesară şi creează siguranţă în interpretare“, spune Mihaela Popescu, profesoara Irinei .

Pe podium la Concursul Internaţional Orpheus

Eleva Liceului de Muzică se mândreşte cu rezultate importante până acum. „Am obţinut două premii la olimpiada şcolară de interpretare instrumentală, la etapa interjudeţeană, dar şi premiul III la Concursul Internaţional de Interpretare Instrumentală Orpheus, organizat anul trecut la Târgu-Jiu. Rezultatele obţinute m-au mobilizat şi mă pregătesc pentru olimpiada următoare, care se va ţine în oraşul lui Brâncuşi, iar la sfârşitul anului voi participa la audiţia clasei care încheie activitatea. În august reluăm şi cursurile Şcolii de Vară cu doamna Veronique Thual Chauvel“, mai spune micuţa pianistă. Irina nu s-a hotărât încă dacă va urma o facultate în ţară sau peste hotare, însă ştie clar că dragostea pentru pian o va duce pe drumul muzicii. „Încă nu am opţiuni, dar îmi voi alege acel loc în care să-mi găsesc aceeaşi lume frumoasă ca muzica. Atunci când nu sunt în faţa pianului, îmi place să scriu şi am publicat în revista liceului. Nu neglijez nici celelalte materii şi încerc să fiu bună în tot ce fac“, încheie pianista.

Ai un model în muzică?

Da, este Miruna Popescu, o colegă mai mare, pregătită tot de doamna profesoară Mihaela Popescu. Miruna a reuşit, în septembrie 2010, să intre la secţia de pian, din cadrul Academiei de Muzică, din Bucureşti, iar eu vreau să-i urmez pe urme.

De ce ai ales să cânţi la pian?
Am simţit chemarea asta de când eram mică. Eu cred că această aplecare către artă e o taină a sufletului. Deşi de la şapte ani studiez pianul, sunt convinsă că mai am multe de învăţat. Am avut dintotdeauna o atracţie pentru muzică şi l-am moştenit pe tatăl meu, care cântă la orgă.

Ce-i place
„În primul rând, să cânt la pian. Ador plimbările în mijlocul naturii şi călătoriile. Teoria muzicii îmi place foarte mult, de aceea vreau să aprofundez studiile în domeniu şi să urmez o carieră artistică.“

Ce nu-i place

„Detest nedreptatea, minciuna şi nu suport cuvintele urâte, ceea ce înseamnă că nici nu le folosesc. Sunt o fire foarte blândă, iar violenţa mă deprimă.“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite