Târgu-Jiu: Părinţii au început goana după rechizite ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a cumpăra rechizite şi uniformă unui singur copil, părinţii trebuie să scoată din buzunar mai mult de jumătate din salariul minim.

Vânzoleala a început deja în librăriile şi în pieţele din municipiul Târgu-Jiu, părinţii alergând dintr-o parte în altă să vadă unde sunt preţurile mai mici. Majoritatea comercianţilor din pieţele din Gorj au încercat să se adapteze la condiţiile actuale şi au redus preţurile faţă de anul trecut: „Pentru că şi Guvernul a redus din salarii, patronii nu au mărit preţurile, iar TVA-ul impus îl suportă din profit. Avem rechizite mai ieftine ca anul trecut. La unele ghiozdane am redus preţurile cu 50 la sută faţă de 2009“, a spus Constantina Neicuţescu. Dacă în pieţe preţurile au coborât, în librării au crescut din cauza majorării TVA-ului.

Cel puţin 200 de lei pentru rechizite

De pildă, un caiet cu 48 de file costă 0,8 lei în piaţă, iar în librărie 1,30 lei. „Am adus marfă nouă pentru că profesorii o să ceară copiilor caiete speciale. Preţul unui caiet special de dictando ajunge la 9 lei. Ghiozdanele pornesc de la 30 până la 100 de lei“, a declarat Maria Curelea, vânzătoare la Librăria Mihai Eminescu din
Târgu-Jiu. Uniformele şcolare se vând cu preţuri între 30 şi 38 de lei, aceleaşi care au fost practicate anul trecut. „Băieţelului meu, care trece în clasa a III-a, îi sunt necesare 15 caiete dictando, 15 de matematică, unul de muzică, biologie, ghiozdan penar, stilou, creioane, carioci, acuarele, trusă geometrice şi multe altele. Cred că mă va duce la cel puţin 200 de lei, în afară de uniformă. Mi se pare enorm, în condiţiile în care eu şi soţul nu avem locuri de muncă. Banii pentru pregătirea copilului îi avem de la părinţi“, spune Aurelia Lungu din Târgu-Jiu.

Majoritatea gorjenilor se îndreaptă către magazinele cu marfă ieftină. „Dacă ne-au redus salariile, trebuie să ne chibzuim. Acum luăm o parte din rechizite, iar luna viitoare restul. Am doi copii pentru care ar fi necesari 1.000 de lei“, a spus Ioana Chelaru, din Motru. În afară de rechizitele şcolare, elevii mai au nevoie şi de uniforme. Pentru clasele mici, unde uniforma este obligatorie, părinţii sunt nevoiţi să scoată de buzunare între 30 şi 75 de lei, în funcţie de calitatea uniformelor şi de locul unde sunt cumpărate. O uniformă croită în Satu-Mare costă 75 de lei.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite