Târgu-Jiu: GALERIE FOTO/ Parada cailor, spectacol folcloric şi expoziţie de mâncăruri tradiţionale la Baia de Fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna gorjeană Baia de Fier găzduieşte astăzi,  sărbătoarea „Coborâtul oilor de la munte“. A fost organizată o paradă a portului popular, paradă a cailor, iar spre seară va avea loc o expoziţie de mâncăruri tradiţionale şi obiecte specifice tradiţiilor oieritului.

Ca în fiecare an, în localitatea submontana Baia de Fier din judeţul Gorj, are loc Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte“, manifestarea aflându-se la cea de-a XVIII-a ediţie. Astăzi, începând cu ora 11.00, a fost organizată o paradă a cailor şi a portului popular.

image

Alaiul păstrătorilor tradiţiilor populare a pornit din faţa sediului Primăriei Baia de Fier, a parcurs aproape un kilometru până la ieşirea din Peştera Muierilor.

image

Primarul, Constantin Mihuţescu, a participat la paradă îmbrăcat în straie populare.

image

În această după-amiază, pe scena amplasată în poiana de lângă Peştera Muierilor au loc spectacole de dans şi muzică folclorică susţinute de membrii a 10 ansambluri folclorice din judeţ şi din ţară, care vor participa la Festivalul Cântecului, Jocului şi Portului Ciobănesc. Spre seară va fi organizată o  expoziţie de mâncăruri tradiţionale, precum tocanul de oaie, brânză, urdă, caşcaval dar şi   obiecte specifice tradiţiilor oieritului.

image

Publicul prezent la eveniment va fi invitat să deguste din brânzeturile şi tocanul de oaie preparat de ciobani 

Manifestările se vor încheia cu spectacol susţinut de Ansamblul Profesionist Doina Gorjului. Evenimentul marchează momentul coborârii turmelor de oi de la stânele din Munţii Parâng, unde au păşunat vara, pentru a merge la iernat în gospodăriile din localitate sau în alte zone ale ţării.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite