Târgu-Jiu: Pacienţii spitalelor propuse pentru desfiinţare, câte doi în pat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile spitaliceşti din Rovinari şi Bumbeşti-Jiu urmează să fie transformate în cămine de bătrâni. Locuitorii din zonă strâng semnături pentru a protesta împotriva acestei măsuri, întrucât le pune sănătatea în pericol.

În spitalele din Rovinari şi Bumbeşti-Jiu se întâmplă destul de des ca pacienţii să stea câte doi în pat însă, cu toate acestea, unităţile sunt puse de Ministrul Sănătăţii Cseke Attila pe lista celor care urmează să fie reprofilate în cămine pentru bătrâni. Astăzi, secţiile Boli Interne şi Chirurgie ale spitalului „Sfântu Ştefan“ din oraşul Rovinari erau arhipline. Robert Calotescu, managerul unităţii medicale, spune că închiderea spitalului ar însemna un dezastru pentru pacienţi. „Spitalul deserveşte 35.000 de oameni. 65 % sunt din zonele limitrofe. Populaţia este preponderent tânără. Sunt mulţi salariaţi care provin din domeniul minier unde sunt supuşi poluării şi accidentelor. Mulţi oameni se adresează cu tot felul de patologii, iar închiderea ar fi un dezastru imens pentru că populaţia ar avea de suferit“, a declarat Calotescu.

image

Pacienţii sunt revoltaţi de măsura desfinţării deoarece ar fi nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri până la cea mai apropiată unitate spitalicească. „Vin din Plopşoru şi, de câteva zile, sunt internat la Secţia Chirurgie pentru că am fost operat de hemoroizi. Împart patul cu un alt pacient. Este incomod dar ce să fac? Mar rău ar fi dacă ar închide spitalul pentru că voi fi nevoit să parcurg 50 de kilometri de la domiciliu şi până la cel din Târgu-Jiu“, a spus Dumitru Temereancă, în vârstă de 36 de ani.

image

Avem nevoie de aceşti medici pregătiţi, iar spitalul este aproape de locuinţa mea. Dacă îl închid eu nu am mijloc de transport să ajung până la Târgu-Jiu. Am spondiloză cervicală şi doctorii m-au tratat extraordinar“, a spus Ecaterina Geamănu, în vârstă de 63 de ani, o altă pacientă din Bolboşi. Locuitorii oraşului Rovinari strâng semnături pentru a participa la proteste.

image

500 de operaţii, la Bumbeşti-Jiu

Spitalul din Bumbeşti-Jiu este dotat cu 128 de paturi, iar secţiile Ginecologie,  Maternitate şi Neurologie mereu sunt pline. „Lista cu spitalele a fost trimisă fără să se facă o evaluare. Anul trecut, medicii noştri au făcut peste 500 de operaţii importante. La Secţia Maternitate apelează majoritatea femeilor din Gorj. Este după părerea mea cel mai eficient spital care, în prezent, deserveşte 30.000 de locuitori“, a precizat Damian Diţescu, managerul spitalului din Bumbeşti-Jiu.

Investiţii de 20.000 de lei la Rovinari

Edilii au pus pe masa Guvernului argumentele prin care solicită să închidă spitalele. „În 2010 am preluat spitalul şi , de atunci s-au făcut unele investiţii.  Două milioane au fost alocate pentru montarea panourilor solare, achiziţionarea de echipamente medicale şi multe altele. Unitatea merge pe profit şi nu prezintă datorii către furnizori. Luna viitoare vom termoizola clădirea“, a declarat Laurenţiu Chivu, viceprimarul din Rovinari.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite