Târgu-Jiu: Ortacii olteni, în şomaj tehnic de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii vor sta acasă două săptămâni
Minerii vor sta acasă două săptămâni

Aproape toţi angajaţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) vor intra în şomaj tehnic la sfârşitul lunii martie, pentru două săptămâni

Aproximativ 8500 de angajaţi ai SNLO, mineri şi personal TESA, se vor afla în şomaj tehnic începând de pe 29 martie şi până pe 11 aprilie. SNLO are sediul în Târgu-Jiu şi este cel mai mare producător de cărbune din ţară, cu unităţi de extracţie în judeţele Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi. Măsura şomajului tehnic a fost impusă de conducerea societăţii pentru a face faţă problemelor financiare grave cu care se confruntă ca urmare a cererii reduse de cărbune. „Intrarea salaraiaţilor în şomaj tehnic ne ajută să depăşim problemele financiare pe care le avem. În plus, şi aşa minerii ar fi avut mai multe zile libere de Paşte, care ar fi trebuit plătite“, a declarat Daniel Burlan, directorul general al SNLO. Minerii vor primi 75% din salariu. Ortacii sunt mulţumiţi că nu îşi pierd locul de muncă. „Suntem mulţumiţi şi cu atât pentru că măcar nu ne pierdem locul de muncă. Aşa, dacă plecăm de aici, nu mai avem unde să ne angajăm pe criza asta“, ne-a spus un maistru de la o mină din zona Motru.

Stocurile de cărbune sunt de 600.000 de tone

Cererile pentru achiziţionarea de cărbune au fost reduse în primele două luni ale acestui an. În luna februarie, cantitatea de cărbune care va fi livrată de SNLO este de 1,2 milioane de tone, iar pentru martie nu sunt comenzi decât pentru 1,1 milioane tone de cărbune. „Ne-am fi putut asigura funcţionarea în condiţii normale dacă livrările lunar ar fi fost de cel puţin 1,3 milioane de tone“, a precizat Daniel Burlan. În prezent, stocul de cărbune este de 600.000 de tone, iar livrările pe perioada şomajului tehnic se vor face din acesta.
SNLO a încheiat anul 2009 cu pierderi financiare de 50 de milioane de lei. Salvarea unităţii este, în opinia conducerii, integrarea în compania naţională de electricitate ELECTRA, din care vor face parte Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica, trei sucursale ale Hidroelectrica şi Hidroserv Râmnicu Vâlcea. „Sperăm că vom menţine funcţionarea în condiţii normale a unităţii până când va intra în componenţa Electra“, a adăugat Daniel Burlan.

300 de mineri vor fi disponibilizaţi

300 de ortaci din cadrul SNLO vor fi disponibilizaţi în acest an. Aceştia vor primi plăţi compensatorii de 29.000 de lei şi salarii pentru o anumită perioadă. Programul de restructurare prevede pentru anul viitor ca alţi 200 de mineri să-şi piardă locurile de muncă, iar în anul 2012 încă 300 de angajaţi ai SNLO să rămână fără slujbe. Anul trecul, 500 de angajaţi au fost disponibilizaţi.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite