Târgu-Jiu: Orăşeni cu toaletă în fundul grădinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe câteva străzi din zona centrală a municipiului Târgu-Jiu, timpul pare că s-a oprit în loc. La cinci minute de centrul oraşului locuiesc sute de familii care folosesc toaleta din fundul grădinii pentru că nu le trece canalizarea prin faţa porţii.

Aproape 2.000 de locuitori din zona situată peste Podul Jiului nu au acces la toate serviciile pe care ar trebui să le creeze autorităţile locale. Deşi locuiesc la doar cinci minute de centrul oraşului multe familii încă mai folosesc closete
vechi, ca în gospodăriile de la ţară.

Condiţii ca în anii ‘50

Centrul l-au făcut frumos, dar periferia au lăsat-o în paragină. Au venit cu 200 de metri de reţea de canalizare pluvială şi s-au oprit la poarta mea. Cei de la Sanepid nu îmi dau voie să fac o fosă septică. Stau la mai puţin de zece metri de curtea vecinului şi el are fântână. Mama locuieşte aici din 1954 şi de atunci merge la toaleta din grădină. Apa de la rufe o aruncă în canalul pluvial de peste stradă. Astea sunt condiţiile“, a declarat Cosmin Pascu, de 41 de ani, din Târgu-Jiu. În situaţia acestuia sunt mulţi alţi târgujieni. Unii proprietari de imobile şi-au construit vile cu băi şi bucătării moderne, dar apelează la vidanje pentru a goli haznalele. Dorel Purdescu, de 61 de ani, de pe strada Tismana, a găsit o soluţie. „Eu şi câţiva vecini am solicitat primăriei să extindă canalizarea şi la noi, dar nu s-a realizat nimic. Mi-am făcut fosă septică. Trăim într-o ţară membră a Uniunii Europene. Mi se pare umilitor“, a spus bătrânul. Reprezentanţii SC Aparegio SA spun că deja au început lucrările de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în zonă. Proiectul este realizat din fonduri europene, valoarea sa fiind de 25 de milioane de lei. Din cei 95.782 de locuitori, 67.500 sunt racordaţi la reţeaua de canalizare. Nici în cartierele mărginaşe Preajba, Drăgoieni, Slobozia, Bârseşti, Ursaţi, Polata, Romaneşti, Iezureni şi Calea Bucureşti nu există canalizare. Primăria Târgu-Jiu a depus anul trecut proiecte privind extinderea reţelelor de canalizare în aceste zone, spre aprobare către Guvern. Proiectele se află în stadiu de evaluare.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite