Târgu-Jiu: Operele lui Brâncuşi, ale nimănui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În momentul de faţă, nicio instituţie nu se ocupă de Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana fără de Sfârşit. Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu vor chema, în luna septembrie, restauratori şi specialişti ca să constate în ce stare se află lucrările de artă

Operele lui Constantin Brâncuşi din municipiul Târgu-Jiu sunt ale nimănui, în momentul de faţă, pentru că nu există o instituţie care să se ocupe de acestea. Centrul de Artă şi Cultură «Constantin Brâncuşi» s-a desfiinţat, iar în locul acestuia a apărut, la începutul lunii trecute, Direcţia pentru Cultură «Constantin Brâncuşi», care nu a început să funcţioneze deocamdată, fiind în proces de organizare. „Au fost făcuţi primii paşi în organizarea direcţiei: ştampilă, cont bancar, programul de manifestări şi caietul de sarcini pentru ocuparea postului de director. Concursul va avea loc la începutul lunii octombrie. Este o instituţien nouă, fără oameni şi la început de drum“, spune Teodora Ciobanu, directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială, care a fost desemnată să conducă interimar şi direcţia de cultură nou-înfiinţată. Aceasta va avea mai multe compartimente: popularizarea operelor lui Constantin Brâncuşi, monitorizarea ansamblului şi organizarea de manifestări culturale.

Specialiştii în restaurare, chemaţi la Târgu-Jiu

În luna septembrie sunt aşteptaţi la Târgu-Jiu reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi specialişti în resturare, pentru a face o constatare a stării în care se află operele din piatră ale lui Brâncuşi. La această întâlnire a fost chemat chiar şi Paolo Pagnin, restaurator italian, care s-a ocupat, în urmă cu şapte ani, de recondiţionarea Porţii Sărutului, Aleii Scaunelor şi Mesei Tăcerii. „Se va întocmi un raport despre ceea ce s-a făcut, starea actuală a lucrărilor de artă şi ce trebuie făcut“, a spus Teodora Ciobanu. Aceasta a precizat că în toamna acestui an se va face o curăţare a operelor din piatră cu o soluţie specială, operaţiune care trebuie făcută în fiecare an. În privinţa Coloanei fără Sfârşit, reprezentanţii Primăriei au trimis un set de fotografii la Ministerul Culturii cu petele care au apărut pe anumite module“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite