Târgu-Jiu: Portret /Omul care tace şi face

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cunoscut ca omul care tace şi face. Dumitru Hortopan a reuşit să schimbe faţa Muzeului Judeţului Gorj după numai un an de la numirea în funcţie.

Ar fi putut să-şi desfăşoare activitatea între-un mare centru universitar unde i s-a propus să rămână, dar a preferat să se întoarcă în Gorj. Dumitru Hortopan este directorul Muzeului Judeţului Gorj de aproape doi ani şi a reuşit, în această perioadă scurtă, să schimbe imaginea instituţiei. Cea mai mare satisfacţie şi realizare a fost reabilitarea muzeului de istorie, care s-a încheiat anul trecut. Acest lucru a însemnat o creştere impresionantă a numărului de vizitatori. Planurile lui nu s-au oprit aici. : „O dorinţă foarte mare este amenajarea unui han rustic la Muzeul Arhitecturii de la Curtişoara, cu cramă, terasă, servire la mese şi cazare. Un alt proiect pe care vreau să-l pun în practică este un muzeu militar gorjenesc din preistorie şi până la trupele NATO. Din planurile mele mai face parte şi realizarea unui muzeu de artă comparată. Dacă ar fi să am fondurile necesare, aş dori să restaurez Casa Moangă de la Săcelu“, ne mărturiseşte Dumitru Hortopan.


A fost şef de promoţie


Apetitul pentru istorie i-a fost deschis din şcoala generală de profesorul Marcel Angheloiu, iar în liceu, profesorul Gheorghe Gorun l-a determinat să facă o carieră din această pasiune. „Am fost atras de stilul de predare, claritatea discursului, acurateţea informaţiilor prezentate. În liceu, profesorul care m-a determinat să merg mai departe în această direcţie a fost Gheorghe Gorun“, îşi aminteşte cu plăcere Dumitru Hortopan. A urmat Facultatea de Istorie şi Arheologie din Constanţa. S-a dedicat exclusiv învăţăturii şi a terminat ca şef de promoţie, cu nota 10 la licenţă şi media 9,83 pe parcursul celor cinci ani de studiu. Profesorul Mihai Irimia i-a insuflat dragostea faţă de istoria României: „M-am acomodat greu cu zona de pe malul mării, pentru că eram mai legat de locurile natale. Am luat lucrarea de licenţă în anul III de facultate şi am fost primul din toată facultatea care am terminat-o. Profesorul Irimia mă dădea ca exemplu, iar colegii se cam supăraseră“, spune Dumitru Hortopan. I s-a propus să rămână în cadrul universităţii din Constanţa pentru a-şi desfăşurat activitatea, dar a preferat să vină acasă: „Mie îmi plăcea să vorbesc olteneşte şi acolo li se părea la toţi ceva ciudat“. După facultate, în anul 1997, s-a angajat muzeograf la Muzeul Gorjului, iar în anul 2003 a fost numit şef de secţie.


Doctor în vechea României


În anul 2001 s-a înscris la doctorat la Facultatea de Istorie din Craiova. A întâlnit un alt profesor care l-a marcat: Vladimir Iliescu. „Este profesor la Universităţile Berlin, Dusseldorf şi Achen. Un profesor de excepţie de la care am avut de învăţat foarte multe. În anul 2005, am susţinut lucrarea de doctorat cu tema: «Veche Românie şi epoca romană».“

Ce-i place


Să fac expoziţii temporare şi de bază din diferite domenii, de la arheologie şi până la diferite colecţii. Îmi place să cosesc, pentru că mă destind. Aş da cu coasa toată ziua. Sunt înnebunit să pescuiesc şi să joc fotbal. Citesc de câte ori am posibilitatea, în special Cioran şi Lev Şestov.

Ce nu-i place

„Detestă perfidia, indolenţa, incompetenţa şi incorectitudinea. În societatea actuală nu îmi place demagogia politicienilor, populismul, inconsecvenţa, banalitatea oamenilor şi făţărnicia femeilor. Nu suport să spăl vasele şi să fiu cicălit. Nu-mi place să conduc autoturismele. Cred că niciodată nu voi avea permis“.

Întrebări şi răspunsuri


Se făceau drumuri mai bune în timpul romanilor, decât în prezent?
În mod sigur se construiau drumuri mai trainice decât acum. Sunt unele căi de comunicaţie pe care se circulă şi acum în condiţii foarte bune, cum ar fi pe linia Oltului. Şi în Gorj mai sunt câteva drumuri. Se muncea, probabil, mult mai serios şi cu mai mare responsabilitate.

Care este cea mai valoroasă colecţie donată muzeului?
Moştenirea Maghierilor este cea mai valoroasă colecţie donată de când ocup funcţia de director. A fost amenajată şi o secţie specială cu această zestre a familiei. Au fost multe donaţii făcute de persoane particulare din Gorj şi Mehedinţi, cum ar fi piese de arheologie.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite