Târgu-Jiu: Oltenii rămân fără facultate de pictură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura secţie de arte plastice din toată regiunea va fi închisă. Conducerea Universităţii Constantin Brâncuşi explică hotărârea prin faptul că singurul profesor cu grad superior a decedat în 2008, iar ministerul a blocat promovările pe posturi.

Decizia ca Secţia „Pedagogia artelor plastice şi decorative“, înfiinţată în 2004, să nu mai funcţioneze din toamnă a fost luată recent, în şedinţa Senatului Universităţii Constantin Brâncuşi (UCB) din Târgu-Jiu. Reprezentanţii instituţiei spun că s-a ajuns aici din lipsă de personal, dar şi din cauză că numărul studenţilor interesaţi de această specializare e mic. „Nu sunt cadre didactice cu grad superior. Ultimul profesor a murit în urmă cu trei ani. În plus, Ministerul Educaţiei a blocat promovarea în funcţii. Nici studenţii nu optau pentru această specializare, fiind meserii pentru care nu există cerere. În prezent, mai sunt 50 care urmează să-şi finalizeze studiile, iar din toamnă nu se vor mai face înscrieri“, a precizat Liviu Neamţu, prorectorul UCB.

Apare o nouă specializare

Acesta a adăugat că se urmăreşte crearea unei specializări cu un profil apropiat de cel al secţiei desfiinţate, una care, potrivit conducerii UCB, va răspunde mult mai bine cerinţelor de pe piaţa muncii. „Am propus deschiderea unui nou program, tot în domeniul artelor. Este vorba despre specializarea «Conservare – Restaurare », pentru care avem profesori şi conferenţiari. La finalizarea studiilor, tinerii pot să se angajeze pe segmental amenajărilor, restaurării clădirilor, conservării de monumente istorice, construcţiilor şi arhitecturii. În opinia mea, în aceste domenii există mai multe posibilităţi de găsire a unui loc de muncă“, a mai spus Liviu Neamţu. Unii dintre studenţii de la arte plastice recunosc, de altfel, că, dacă ar fi avut această opţiune la admitere, ar fi optat pentru secţia care urmează să fie înfiinţată. „Regret că m-am înscris la această specializare, mi-ar fi convenit mai mult «Conservare – Restaurare ». Eu am o firmă de amenajări şi cred că mi se potrivea mai bine“, a spus Mihaela Galenski (39 de ani), studentă în anul al III-lea.

Cadrele didactice nu-şi pierd posturile


Secţia „Pedagogia artelor plastic şi decorative“, care funcţionează în cadrul Facultăţii de Asistenţă Medicală şi Tehnică Dentară, Artă şi Cultură Fizică, este singura din Oltenia. Specializări similare nu există nici măcar în universităţile din Petroşani, Târgovişte şi Piteşti. „Am avut studenţi din judeţele Dolj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, chiar şi din Bucureşti. Criza a fost neşansa acestui program. El pregătea tinerii pentru învăţământul primar şi gimnazial. Universitatea a făcut eforturi să menţină opt locuri bugetate, dar în acest an s-au înscris doar 14 studenţi. Închiderea secţiei nu presupune însă renunţarea la cadrele didactice. Ele trebuie să asigure cursurile pentru anii rămaşi“, a precizat Vasile Fuiorea, lector universitar.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite