Târgu-Jiu: Lavinia Niculescu, olimpica pasionată de matematică şi fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursieră pentru rezultatele şcolare deosebite, Lavinia Niculescu vrea să obţină locul I la olimpiada naţională de matematică, organizată în acest an la Iaşi. Visul ei este să devină poliţistă.

Iubeşte matematica de când era în clasele primare, însă vrea ca, după terminarea studiilor, să îmbrăţişeze meseria de poliţistă. Lavinia Niculescu este una dintre cele mai strălucite eleve ale Colegiului Comercial Virgil Madgearu din Târgu-Jiu, iar anul acesta s-a calificat la faza judeţeană a olimpiadei de matematică.

„Am urmat cursurile Şcolii Generale Sfântul Nicolae din Târgu-Jiu, iar apoi am ales Colegiul Virgil Madgearu, la sfatul surorii mele, care a absolvit acest liceu. Am bursă din clasa a IX-a şi tot de atunci particip şi la olimpiada de matematică, dar îmi plac în egală măsură fizica, engleza şi limba română, mai ales partea de gramatică. Am ales contabilitatea, pentru că asta a vrut şi tatăl meu şi cred că e o meserie de viitor. Aş putea să lucrez ca şi contabil primar imediat după ce termin liceul“, mărturiseşte Lavinia.

Deşi mulţi tineri de vârsta ei ar alege drumul spre marile oraşe din ţară, târgujianca spune că va opta pentru o facultate din oraşul natal. „Vreau să rămân aici şi să urmez o facultate în oraş. Important e să înveţi, iar mie îmi trebuie Facultatea de drept pentru a mă înscrie la Poliţie“, declară eleva Colegiului Virgil Madgearu.

Ani de liceu cu bursă de studiu şi merit

După ce în primul an de liceu a obţinut bursă de studiu, în clasa a X-a Lavinia a primit bursă de merit, cu o medie care a depăşit pragul minim 9.50. Cu toate că testul de maturitate bate la uşă, aceasta susţine că nu are motive să-şi facă griji. „Nu mi-e teamă de bacalaureat. Vreau să obţin rezultate bune şi să-i împlinesc visul mamei, acela de a deveni poliţistă. Am văzut multe fete la noi în oraş care au îmbrăcat haina militară“, mai spune tânăra olimpică.

Pasiunea pentru algebră a descoperit-o cu ajutorul profesorului de matematică Petre Ciungu. „Ador modul său de predare. Este un professor care are răbdare şi îi explică până înţelegi. Îmi place mult algebra şi consider că geometria e partea cea mai grea a matematicii. Sper să trec şi de faza judeţeană şi să merg pe ţară, la Iaşi, în acest an“, declară tânăra de 17 ani.  Atunci când nu se află la şcoală, târgujianca se îndreaptă spre pasiunea pentru pictarea unghiilor în diverse stiluri. „În fiecare sâmbătă seară merg cu fetele în club. Pentru un asemenea eveniment trebuie să avem şi manichiură pe măsură. Ştiu să fac diverse modele cu ojă, iar colegele mele îmi cer să pun în practică tot ce e la modă în domeniu”, mai spune Lavinia Niculescu.

Aceasta iubeşte animalele şi îi ajută pe oamenii nevoiaşi. „Le dau bani tuturor cerşetorilor pe care îi văd pe stradă, mai ales copiilor şi bătrânilor. Îmi plac animalele şi de fiecare dată când văd un câine pe stradă, îl duc în apartament, deşi părinţii mă ceartă“, încheie aceasta.


De cât timp participi la olimpiade?
Din clasa a IX-a am participat în fiecare an la olimpiada de la matematică. De mică îmi plăcea această materie. Îl moştenesc pe tatăl meu, care se descurca foarte bine la această disciplină pe vremea când era la şcoală. Prima dată m-am oprit la faza pe judeţ, dar în acest an sper să ajung pe ţară, la Iaşi.

Spre ce te vei orienta pe viitor?
Vreau să urmez Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, iar ulterior aş vrea să mă înscriu şi la Academia de Poliţie. Îmi place foarte mult meseria de poliţist şi vreau să demonstrez că nu numai bărbaţii pot să aibă putere. Aş fi foarte aspră ca şi poliţistă.



Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite