Portet/ Olimpică la două discipline

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A participat la olimpiadele şcolar încă din clasa a VI-a şi a reuşit, anul trecut, să fie cea mai bună din ţară la biologie, iar în acest an s-a calificat la faza finală a două olimpiade. Roxana Drăghici este elevă în ultimul an de liceu la Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu.

A participat, în acest an, la două olimpiade naţionale, de biologie şi chimie, reuşind o performanţă deosebită. Roxana Drăghici a fost cooptată în lotul lărgit al României, din care a făcut parte cei mai buni 20 de elevi. „La biologie am obţinut menţiune şi calificarea în lotul lărgit, unde m-am pregătit timp de două săptămâni“, spune Roxana. Anul trecut, când era în clasa a XI-a, a obţinut premiul I la olimpiada naţională de biologie, care s-a desfăşurat la Braşov. E cel mai mare premiu pe care l-am obţinut. Am învăţat foarte mult. Timp de trei luni m-am pregătit. Cea mai mare parte a studiului a fost în afara şcolii, pentru că aveam doar o oră pe săptămână“, ne povesteşte Roxana.

A obţinut numeroase premii

Roxana Drăgici a urmat Şcoala gimazială «Alexandru Ştefulescu» şi a prins gustul pentru chimie şi biologie de pe băncile şcolii generale. „Doamnele profesoare Speranţa Petcu şi Dacia Popescu mi-au deschis gustul către chimie şi biologie. Mi se potriveau cele două discipline ca o mănuşă. Ştiau să predea materiile, astfel încît să fie înţelese de toţi elevi“,mărturiseşte liceanca. Prima dată a participat în clasa a VI-a, la îndemnul profesorului, la olimpiada de fizică. Apoi, în fiecare an a fost o prezenţă nelipsită de la fazele naţionale ale olimpiadei de chimie, de unde s-a înotrs mereu cu premii. „La olimpiada de fizică, din clasa a VI-a, am ajuns până la faza judeţeană şi am obţinut premiul II. Din anul următor, din clasa a VII-a, am mers la olimpiada de chimie şi am reuşit să mă calific până la faza naţională de la Satu Mare. Am obţinut diplomă de excelenţă. A fost destul de greu, pentru că subiectele au fost dificile, dar am căpătat mai multă experienţă, care m-a ajutat mai departe. În clasa a VIII-a am participat din nou la olimpiada de chimie şi am ajuns la faza naţională, care s-a desfăşurat la Baia Mare. Am progresat şi am obţinut o menţiune specială“, îşi aminteşte Roxana. În ultimul an de la gimnaziu, a fost prezentă la concursul naţional de chimie, «Chimexpert», unde a luat premiul I şi excelenţă I. Roxana nu s-a odihnit nici în vacanţa de vară, când a participat la Olimpiada Naţională de Ştiinţe pentru juniori, unde a obţinut menţiune şi s-a calificat în lotul lărgit de ştiinţe pentru juniori.


Exigenţele au crescut la liceu


La liceu, cerinţele au crescut, dar Roxana a reuşit să adapteze şi a obţinut rezultate şi mai bune. „La liceu a fost mult diferit faţă de şcoala generală. Profesorii erau mai exigenţi, dar m-am acomodat. Am continuat să particip la olimpiada de chimie şi m-am calificat la faza naţională, care s-a desfăşurat la Braşov, unde am obţinut menţiune specială. Am mai fost la un concurs naţional Ştiinţele pământului, unde am luat premiul special. Din clasa a X-a am început să merg la olimpiada de biologie“, mai spune Roxana.


Întrebări şi răspunsuri

Ce facultate vrei să urmezi? Te-ar tenta să studiezi în străinătate?

Vreau să urmez Facultatea de Biologie, secţia bio-chimie de la Universitatea Bucureşti. Cred că mi se potriveşte cel mai bine. O să văd ce oportunităţi mi se oferă în timpul facultăţii şi, la final, o să fac o alegere în privinţa profesiei. Mi-aş dori să studiez şi să lucrez în străinătate, pentru că acolo voi găsi condiţii mai bune.

Ce ramure ale biologiei şi chimiei îţi plac?

Îmi place cel mai mult chimia anorganică, pentru că a fost prima ramură pe care am învăţat-o. La biologie îmi place genetica, pentru că este mai fascinantă şi de actualitate. Nu sunt de acord cu clonarea, pentru nu mi se par prea morale.





Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite