Târgu-Jiu: Olimpic la muzică de la şapte ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape un deceniu de studii muzicale, micul trompetist gorjean vrea să devină celebru, participând an de an la olimpiadele naţionale. Aurelian Bordînc este convins că succesul poate fi obţinut doar în urma unor studii aprofundate în domeniu.

A devenit participantul fidel al concursurilor de interpretare instrumentală din ţară şi vrea ca, în curând, să reprezinte România la Eurovision. Aurelian Bordînc provine dintr-o familie numeroasă şi îi are ca model în viaţă chiar pe fraţii lui mai mari. „În clasa I am început să studiez la pian, dar pentru că îl vedeam pe fratele meu exersând la trompetă am ales să cânt şi eu la acest instrument. Sunt bucuros că pot să mă folosesc de instrumentele fraţilor mei mai mari. Practic, tot ce avem acasă este al nostru, iar fratele meu mă ajută şi mă sprijină în tot ceea ce fac“, declară Aurelian.

Locul doi pe ţară

În clasa a IV-a, micul trompetist a hotărât să participe la concursul de interpretare instrumentală, iar rezultatele nu au întârziat să apară. „În clasa a IV-a am mers la faza zonală a olimpiadei naţionale la trompetă, reuşind să obţin premiul I, însă pentru că nu am strâns cele 100 de puncte necesare, nu am avut dreptul să merg mai departe. Nu m-am supărat şi am continuat să exersez ca să iau locul I. M-am ambiţionat şi am participat şi în clasa a V-a la faza zonală a acestui concurs, care a avut loc la Turnu-Severin, reuşind să iau locul I şi să obţin cele 100 de puncte necesare pentru calificarea la faza naţională. Am mers la Cluj şi am obţinut locul doi pe ţară“, îşi aminteşte târgujianul.

Vrea să dea lovitura

Ambiţiile sale nu s-au oprit aici. Aurelian a participat în continuare la olimpiadă, însă nici anul trecut, nici în acest an, nu a reuşit să se claseze pe primul loc. Singura lui speranţă rămâne pentru concursul de anul viitor. „Va fi ultimul concurs pentru mine, pentru că se organizează numai pentru clasele III-VIII, iar apoi voi participa la alte categorii. Vreau să particip şi la Eurovision, ca şi fratele meu“, spune entuziasmat micul trompetist. Cum reuşeşte Aurelian să se împartă între pasiunea de a cânta la trompetă şi şcoală? „Am timp şi pentru şcoală şi pentru instrument. Merg la şcoală, vin acasă şi studiez, învăţ şi apoi mai citesc ceva. În timpul şcolii nu prea ies cu prietenii, pentru că mi se pare foarte important să fac ceva util şi să exersez. Abia aştept să vină olimpiada. Deocamdată, mă ocup doar de trompetă, dar pe viitor pot să studiez şi la pian, pentru că fac la şcoală pian în secundar. Îmi place muzica marilor trompetişti, a celor care cântă muzică preclasică. Vreau să aprofundez mai mult şi să obţin multe premii“, spune trompetistul târgujian. Modestia sa îl ajută să fie apreciat pentru reuşitele sale, fără să stârnească invidia celor din jur. Aurelian consideră că cel mai important lucru este să-şi păstreze calmul şi să nu se grăbească atunci când urcă pe scenă, pentru că altfel ar risca să dezamăgească publicul.

Ce-i place:
„Pentru că de asta mă ocup în majoritatea timpul, trebuie să spun că îmi place să studiez la trompetă. Dincolo de această pasiune, ador să citesc cărţi care să mă ajute în viaţa de zi cu zi, iar atunci când timpul îmi permite mă plimb cu bicicleta. Cel mai mult îmi place să-mi petrec timpul în mijlocul familiei, alături de părinţii şi fraţii mei“.

Ce nu-i place:
„Nu suport să fiu comparat cu cineva, iar când obţin un premiu vreau să rămân modest, pentru a nu le stârni invidia celor din jur. Nu-mi place să mă laud când mă întorc cu rezultate de la olimpiade, pentru că vreau să fiu mai smerit şi să continui să obţin performanţă. Nu-mi place să fiu păcălit. Nu-mi plac oamenii leneşi şi îmi impun singur să fiu un om serios”.

De la vârstă te-ai îndreptat spre muzică?

De la vârsta de 7 ani, când părinţii m-au dat la Şcoala de Muzică din Târgu-Jiu. Pentru prima dată, am descoperit gustul pentru pian, dar, pentru că fratele meu exersa la trompetă, am ales să cânt şi eu la acest insrument, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Ţi s-a întâmplat să clachezi pe scenă?

Mi s-a întâmplat să greşesc, dar am mers mai departe. M-am încurajat singur şi am putut să depăşesc momentul. Dacă eşti foarte bine pregătit, nu ai cum să dai greş.Toţi oamenii au emoţii, dar secretul e să fii mai liniştit şi încrezător în tine.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite