Oina, sportul rege în comuna Crasna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa este formată mai mult din studenţi
Echipa este formată mai mult din studenţi

În comuna gorjeană Crasna există singura echipă de oină din judeţul Gorj şi una dintre puţinele din ţară. Clubul Sportiv Crasna activează în Campionatul de Oină a României şi a terminat în sezonul trecut pe locul cinci.

Antrenorul echipei de oină din comuna Crasna este Cătălin Lăcătuşu, în vârstă de 34 de ani, profesor de matematică la Şcoala generală din satul Radoşi. Acesta a jucat oină în tinereţe şi s-a îndrăgostit de acest sport naţional al românilor. Sub comanda lui se află 15 jucători, în general studenţi. „Mai sunt cinci – şase jucători în curs de legitimare. Toţi jucătorii sunt din Crasna, majoritate din satul Radoşi. Cei mai mulţi dintre ei sunt studenţi. În general, ne întâlnim în fiecare duminică la antrenamente şi la meciuri. Sunt două echipe de câte 11 persoane. Un sport cu mingea mică şi cu baston. Unii sunt la prindere, iar alţii la bătaie. Se aseamănă într-un fel cu baseball-ul American. Este asemănător cu raţele şi vânătorii, numai că are reguli mai complicate“, ne explică antrenorul.
Echipa de oină din comuna Crasna a luat fiinţă prin anii ’70, iar clubul sportiv în cadrul căruia activează s-a înfiinţat în urmă cu cinci ani. „Se numea atunci Recolta Crasna şi a fost înfiinţată de un grup de profesori de la şcolile din Crasna. Am jucat şi eu odată oină în echipa de oină a şcolii, iar acum mă ocup cu drag de echipă“, ne spune antrenorul Cătălin Lăcătuşu.
Echipa de oină este finanţată de Primăria comunei Crasna, dar şi de către un grup de oameni de afaceri locali. „Toţi joacă de plăcere. Nu câştigăm bani“, ne spune antrenorul Cătălin Lăcătuşu.

Un joc de echipă

Cosmin Popica, în vârstă de 22 de ani, student la Facultatea de Finanţe Bănci, este unul dintre jucătorii de bază al echipei de oină CS Crasna. Joacă pe posturile de mărginaşi şi centri. „E un sport fără contact şi este de echipă. Este un joc tradiţional românesc. Trebuie să ai multă atenţie şi să te concentrezi la joc. Jucăm în ţară, dar am fost şi în străinătate. Am terminat în campionatul trecut pe locul cinci“, ne-a spus Cosmin Popica.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite